Problem z myRIO

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Xerox
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2014 21:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Wrocław

Problem z myRIO

Post autor: Xerox » 21 paź 2014 21:52

Cześć wszystkim,

Jakiś czas temu zakupiłem NI myRIO, zainstalowałem sterowniki oraz samo LabVIEW dołączone bezpośrednio do urządzenia i wszystko działało pięknie:)

Jednak jakiś czas temu instalowałem od nowa system na swoim komputerze, po czym zainstalowałem LabVIEW 2014 oraz Toolkit myRIO 2014, zrobiłem przy okazji jak Pan Bóg przykazał updata firmware na moim myRIO, jednak mimo wszystko odmówiło mi ono współpracy wyrzucając poniższy błąd (podczas łączenia - kreator getting started with NI myRIO):

Error -2147220324 occurred at nisyscfg.lvlib:Install Set.vi:1500001

Possible reason(s):

NI System Configuration: (Hex 0x8004049C) A file transfer error (FTP or WebDAV) occurred.


Complete call chain:
nisyscfg.lvlib:Install Set.vi:1500001
Target_InstallSW.vi
UpdateTargetPage.vi
UpdateTargetPage.vi.ACBRProxyCaller.46800027


Czy ktoś z forumowiczów wie jak temu zaradzić, odinstalowanie LabVIEW i instalacja na nowo LabVIEW for myRIO przyniosłaby pewnie oczekiwany sukces, ale powinno ono działać również w tej konfiguracji, jest w stanie ktoś pomóc?

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: Problem z myRIO

Post autor: TMa » 22 paź 2014 10:23

Witam, zgłoś problem do supportu NI :)

Awatar użytkownika
J.Sz
Posty: 34
Rejestracja: 09 sty 2014 11:31
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z myRIO

Post autor: J.Sz » 22 paź 2014 19:37

Cześć, też od niedawna posiadam myRIO i miałem podobny problem z MyRIO na LV14, nr błędu z pamięci nie przytoczę, ale objawy były podobne.

Pomogła mi aktualizacja LabVIEW z NI Update Service oraz ręczna zmiana firmware i softu na MyRIO.
Firmware Revision: 2.1.0f0
Soft: Ni myRIO 14.0.1 - August 2014
Do testów najlepiej odpalić sobie jakiś example albo I/O Monitor, bo Getting started wizard na pewnym etapie do teraz mówi mi, że nie może się połączyć ( w projekcie i NI MAX jest wszystko ok).

Jeśli masz błąd to diodka "status" na myRIO będzie migała spróbuj odkodować błąd, mi to bardzo pomogło.

Mam nadzieje, że chociaż trochę przybliżyłem Cię do rozwiązania.
Ja tu tylko wklejam linki ale i tak możesz kliknąć pochwal ;)

de80
Posty: 89
Rejestracja: 02 sty 2011 22:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: KRK

Re: Problem z myRIO

Post autor: de80 » 20 lut 2015 09:30

Cześć,
ja miałem bardzo podobny problem. myRIO zwariowało...w trakcie wgrywania skompilowanego kodu pod FPGA padło.
Zmieniałem firmware na różne wersje aby wgrać oprogramowanie poprzez Getting started wizard ew. MAX i nic z tego.
Cały czas był problem z komunikacją.Mrugała dioda status(2 mrugnięcia).

Pomogło zrobienie tego samego: czyli wgranie firmware 2.2 oraz RT poprzez Getting started wizard z innego komputera.
Kolega
Xerox
pisał również o tym, że pomaga wyłączenie firewall, niestety mi się to nie udało(Kaspersky) cały czas problem występował.


Pozdrawiam
Bartek
Obrazek

Xerox
Posty: 3
Rejestracja: 22 mar 2014 21:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Wrocław

Problem z myRIO

Post autor: Xerox » 03 mar 2015 10:52

Wgranie nowego firmware przeważnie rozwiązuje problem, jednakże gdy jego wgranie jest niemożliwe - getting started wizard zwraca opisany przeze mnie wyżej bład - należy wyłączyć firewalla, dzięki czemu możemy przeprowadzić poprawnie proces instalacji firmware.

pozdrawiam,
Kamil

ODPOWIEDZ