CompactRIO - ethernet

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
AllanBradley
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2013 00:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

CompactRIO - ethernet

Post autor: AllanBradley » 21 lis 2013 13:48

Witam.
Posiadam compactRIO 9022 który ma 2 porty Ethernet.
Planowałem połączyć go w następującej konfiguracji :

PC_nr1 ----- compactRIO_port1 ( po to by przesyłać / konfigurować program )
compactRIO_port2 ------ sieć uczelni ------- PC_2 ( zdalne sterowanie programem poprzez network shared variable)

Na stronie Ni przeczytałem ,iż port nr 1 musi być skonfigurowany przez DHCP natomiast port 2 jako static IP.
Dalej piszą ,że
Ethernet port 2 is currently not supported to communicate outside its own subnet.
Jako ,że nie jestem biegły w technologi sieciowej mam wątpliwości czy powyższe zdanie oznacza iż niemożliwe jest
połączenie compactRIO z siecią uczelni poprzez port 2?

Dziękuję z gory za pomoc.
NETWORK.png
NETWORK.png (9.06 KiB) Przejrzano 4748 razy

AllanBradley
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2013 00:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

CompactRIO - ethernet

Post autor: AllanBradley » 24 lis 2013 15:38

Nikt nie pomoże?

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 924
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

CompactRIO - ethernet

Post autor: Pitol » 24 lis 2013 19:15

A jeżeli sieć uczelniana nie pozwoli na podłączenie statycznego IP, to jaki jest problem zamienić porty? Przecież z komputerem możesz się łączyć przez stałe IP a dynamiczne zostawić dla uczelnianej sieci...

Ja bym to organoleptycznie sprawdził :)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

AllanBradley
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2013 00:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: CompactRIO - ethernet

Post autor: AllanBradley » 24 lis 2013 22:39

Tak też zrobiłem problem polega na tym ,że Labview po drugiej stronie (PC_nr_2) nie widzi zmiennej globalnej która jest udostępniana przez compactRIO dlatego zadałem to pytanie bo nie jestem pewien czy taka konfiguracja jest wogóle możliwa.

Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

CompactRIO - ethernet

Post autor: Jamal79 » 28 lis 2013 14:21

hmmm, ale patrzac na twoj Szkic, mozesz podpiac compact rio do uczelni i zmieniac/konfigurowac program z jakiego kolwiek komputera podpietego pod siec.
Wyobraz sobie ze twoj compactRio siedzi na platformie wiertniczej albo na Wiatraku stojacym na srodku Baltyku. Smigasz tam z PC'etem za kazdym razem jak chcesz upgradowac Softa??
Bynajmniej takie jest zalozenie takiego rozwiazania.

http://www.ni.com/white-paper/4679/en/

Spelniasz wszytkie warunki??
Ostatnio zmieniony 28 lis 2013 14:25 przez Jamal79, łącznie zmieniany 1 raz.

spalinowy
Posty: 106
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

CompactRIO - ethernet

Post autor: spalinowy » 24 sie 2016 22:51

Może i odgrzewam, ale może komuś się przyda.

Najlepszym rozwiązaniem jest wpięcie cRIO do sieci i łączenie się z nim po adresie IP.
Ja mam zrobione w następujący sposób. cRIO wpięte do sieci, komp w pracy mam na automatycznych ustawieniach sieci, przez co mogę łączyć się z urządzeniami i mieć dostęp do sieci.
Po rozmowie z administratorem sieci podał mi ustawienia dla VPN i mogę łączyć się z urządzeniem z domu.

Drugi port Ethernetowy jest do połączenia się np z kolejnym cRIO lub sbRIO.

ODPOWIEDZ