Problem z pompą próżniową Pfeiffer Vacuum TC600

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Skalman
Posty: 4
Rejestracja: 03 sie 2003 00:00

Problem z pompą próżniową Pfeiffer Vacuum TC600

Post autor: Skalman » 11 wrz 2003 10:18

Witam

Mam problem z komunikacją z pompą próżniową.
Pompa zwraca komunikac że komenda 340 (informacja o aktualnym ciśnieniu) nie istnieje. W instrukcji jest napisane że taka komenda jest i jest dostępna z poziomu RS 485.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Skalman

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Temat postu: Problem z pompą próżniową Pfeiffer Vacuum T

Post autor: Slawek_ZG » 30 sty 2004 14:15

Witam

Sa trzy rozwiazania:
Pierwsze to poszperac po sieci za opisami do pompy.
Drogie to skontaktowac sie z producentem.
Trzesie to zrobic programik ktory bedzie przeszukiwal wszystkie rozkazy i w koncu natrafi na ten konkretny (pod warunkiem ze istnieje i ze soft w popmie jest OK).

Pozdrawiam
Slawek

Skalman
Posty: 4
Rejestracja: 03 sie 2003 00:00

Pompa próżniowa

Post autor: Skalman » 30 sty 2004 17:13

Witam

1. W dokumentacji włąśnie jest napisane że taka komenda istnieje i jest ona pod numerem 340, tak jak w sterowniku sprzętowym pompy.
2. Właśnie oto chodzi że z producentem się ciężko dogadać (nie chodzi o język). Dowiedziałem się od niego tyle, że nie ma możliwości by dostać się do tej komendy, bo jest on dostępna tylko dla sterownika sprzętowego, mimo iż w dokumentacji jest inaczej. Chcę się wpiąć w kabel między tym sterownikiem a silnikiem i odczytać ten pomiar, ale nie mam specyfikacji tego kobla. Muszę jeszcze pomęczyć producenta.

3. Nie ma sensu, bo są różne formaty danych i jeszcze z korekcją przesyłania, a ja jestem w 100% pewien, że to jest 340.

Dzięki za odpowiedź
Skalman

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Pompa próżniowa

Post autor: Slawek_ZG » 30 sty 2004 22:54

Witam

Skoro to RS 485 to sa tyklo 2 kable wiec nie ma mozliwosci wpiac sie zle bo albo widzisz siec albo nie.
Wiec zrob programik ktory tylko odbiera to co jest na sieci (kazda ramke) i pisze to do pliku, bedziesz wiedzial co jest wysylane i co odpowiada.

Zadam jeszcze jedno pytanie moze to jest komenda w hex'u - sorki za szczerosc ale czasami proste bledy sa najtrudniejsze do wykrycia.

Pozdrawiam
Slawek

Skalman
Posty: 4
Rejestracja: 03 sie 2003 00:00

RS 485

Post autor: Skalman » 31 sty 2004 19:42

Witam

Niestety to nie takie proste. Podsłuchiwałem już całą komunikację między sterownikiem a silnikiem, która się odbywa za pomocą RS485 (zwykły program do komunikacji przez RS232 wystarczył (używam konwetera RS232<>RS485)). Wpiąłem się w ten przewód i niestety, mimo usilnych prób nie udało mi się dostać do tej komendy. Z podsłuchanych rzeczy które odbierałem nie było jej, nawet gdy wybierałem tą opcję na sterowniku pompy.

Okazuje się, jak wynika z odpowiedzi, którą uzyskałem od producenta pompy, że jest też komunikacja prowadzona innym kablem i prawdopodobnie (nie wiem na pewno i jeszcze nie sprawdzałem) też będzie to RS 485. Nietety nie mam w tej chwili schematu połączenia (jestem po przeprowadzce), ale jak znajdę to poszukam i sprawdzę. Dlatego nie wiem tylko, czy podobnie będę mógł się wpiąć jak w ten poprzedni przewód. Jeśli to faktycznie się okaże RS485 to podsunąłeś mi pomysł, jak to w końcu rozwiązać.

Niestety jeśli to będzie inny format transmisji to klapa, trza będzie poszukać innego rozwiązania, bo musi być, skoro producent napisał sterowniki w LabVIEW, których jest opcja odczytu ciśnienia, która to mnie tak interesuje.

Pozdrawiam
Skalman

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Pompa.....

Post autor: Slawek_ZG » 01 lut 2004 02:15

Witam

Jesli sa sterowniki w LV to w czym problem?

Watpie zeby wykozystano linie statusowe od RS'a!
Jesli to 485 to wepnij sie po stronie 485 tam nie ma statusowych tylko smigaja same ramki. Zrob program do rejestrowania ramek i to co zarejestrujesz to sprawdz nie koniecznie pod kontem danego rozkazu bo moze to jest inny....

Mozliwe ze to jest inny rozkaz a ten np inicjalizuje albo wywoluje transmisje po inicjalizacji.

Pozdrawiam
Slawek

Skalman
Posty: 4
Rejestracja: 03 sie 2003 00:00

RS485

Post autor: Skalman » 01 lut 2004 10:57

Masz rację, RS485 to dwa przewody, w których są tylko dane.
Niestety muszę się w tej sprawie skontaktować z producentem, ponieważ nie mam opisu połączeń tego przewodu.

Jak coś będę wiedział w tym temacie to dam znać

Skalman

williamPK88
Posty: 1
Rejestracja: 23 kwie 2015 08:57
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Problem z pompą próżniową Pfeiffer Vacuum TC600

Post autor: williamPK88 » 23 kwie 2015 09:04

NIdaQ fundacja ustawienia zasilania - mogłeś złapał występy obecnie istnieje? Na przykład, zwany dev1 lub DEV2?

ODPOWIEDZ