Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Jamal79
Posty: 289
Rejestracja: 01 maja 2012 14:14
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Lokalizacja: Farum

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: Jamal79 » 27 lis 2014 11:31

Kosztuje swoje... tak jak napisal PiDi, jak chcesz aby dzialalo sprawnie to trzeba troche doplacic.

PS. ja bym nie kombinowal z tymi voltami, latwo mozna usmazyc karte lub/i czujniki... Mozesz zawsze podlaczyc termopare, ktora kosztuje grosze, ale tez taka ma jakosc :)

MarcinP84
Posty: 1
Rejestracja: 02 gru 2014 07:26
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: MarcinP84 » 02 gru 2014 07:47

Witam,
Ostatnio miałem podobny temat do zrealizowania... Potrzebowałem jednak mierzyć te parametry w innym zakresie: 0...100%RH i -25...+125*C. Oto lista elementów, które wybrałem:
+ element pomiarowy firmy rotronic - http://www.rotronic.com/hc2-icxxx.html
+ przetwornik sygnałów analogowych z usb - http://apautomatyka.pl/index.php/automa ... automatyka
Wizualizację zrobiłem w labview, chociaż do tego przetwornika dają też jakiś darmowy program na PC. Całość kosztowała mnie ok. 2 tys. zł...

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 74
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 02 gru 2014 20:45

A orientuje sie moze ktos czy przy pomocy:

http://www.apar.pl/rejestrator-danych-ar200.html

+ czujnik temperatury na jedno wejscie analogowe + czujnik wilgotnosci na drugie z przetwronika wilgotnosci.

Czy mozna z niego sciagac dane na biezaco czy tylko archiwizowane do pliku? W instrukcji pisze ze posiada zaciski do interfejsow MODBUS czy innych, nie bedzie z tym problemu?
=================================================================================================================================
Mam powiedzmy odpowiedz w intrukcji jest informacja o tym jak odczytywac i ktore rejestry zawieraja dane z czujnikow. Ale i tak go miec nie bede...
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 74
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: semper fidelis » 02 sty 2020 20:42

Witam,

Minely 4 lata i tematu dalej nie zamknolem - a to dlatego ze okazalo sie w owym czasie ze nie jest to mowliwe. Teraz chcialbym wrocic do projektu.

Nie wiem czy cos mialo szanse sie zmienic przez te lata ale nie znalazlem idealnego rozwiazania dla siebie - choc to Marcina jest bliskie idealowi o ktorym mysle.

Budzet moglbym powiekszyc bo te 1000 to faktycznie moglo wydawac sie malo takze nie ograniczajmy sie do tej kwoty.

Co potrzebuje - zbudowac urzadzenie do pomiaru temp (-10/200C)/wilgotnosci tak zeby moc zbierac dane w Labview. Potrzebuje jednego urzadzenia ktore bedzie mierzyc oba parametry nie osobne - wiec sam modul temperatury mnie nie ratuje, posiadanie osobnych tez mija sie z celem.
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

PiDi
Posty: 641
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Pomiar temperatury i wilgotnosci - sprzet

Post autor: PiDi » 06 sty 2020 23:09

Z jaką częstotliwością chcesz te pomiary robić?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ