NI MAX nie widzi portów szeregowych

Wszelkie sprawy związane z LabVIEW i komunikacją ze sprzętem. Problemy i ciekawe rozwiązania.
Paw Saw
Posty: 36
Rejestracja: 12 maja 2016 16:02
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

NI MAX nie widzi portów szeregowych

Post autor: Paw Saw » 02 sty 2018 14:55

Witam,

Na początku chciałbym życzyć wszystkim forumowiczom wszystkiego najlepszego w nowym roku.

A teraz do rzeczy... Pracuję nad aplikacją, w której wykorzystuję 2 urządzenia, z którymi komunikuję się za pomocą RS232. Komputer posiada 4 porty szeregowe. W menadżerze urządzeń wszystkie są dostępne, jednak NI MAX nie widzi ani jednego z nich. Dodam, że na innym komputerze urządzenia (porty) są widoczne i bez problemów się z nimi komunikuję. Nie wiem w czym może być problem. Macie jakieś pomysły? Jedyne co mi przychodzi do głowy to brak jakichś sterowników, ale w takim razie dlaczego w menadżerze urządzeń są te porty dostępne, a w NI MAX nie?

Z góry dziękuję za pomoc,
Pozdrawiam
Obrazek

PiDi
Posty: 611
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: NI MAX nie widzi portów szeregowych

Post autor: PiDi » 02 sty 2018 21:54

ObrazekObrazekObrazek

Paw Saw
Posty: 36
Rejestracja: 12 maja 2016 16:02
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: NI MAX nie widzi portów szeregowych

Post autor: Paw Saw » 07 sty 2018 18:40

Zgadza się, brakowało sterowników. Dzięki.
Obrazek

ODPOWIEDZ