Problem z odczytaniem niektórych plików AVI

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
Strzechu
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2016 22:43
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Problem z odczytaniem niektórych plików AVI

Post autor: Strzechu » 06 paź 2016 09:38

Cześć

Mam problem z odczytaniem NIEKTÓRYCH plików AVI. Po wykonaniu bloczka IMAQ AVI2 OPEN ojawia się błąd: "IMAQ Vision: (Hex 0xBFF604BE) Error opening AVI file. An appropriate codec to process this file might not have been found. Install the codec that was used to create this AVI."

Sądze że kodeki są w porządku - mam zainstalowane K-Lite_Codec_Pack_1242_Mega, zaktaulizowałem DirectX. Na pewno nie chodzi to o rozmiar pliku, ponieważ otwiera się np film który ma 700 mb, a już filmik 3 mb nie. Dodam, że te "problematyczne" pliki avi otwierają się i odtwarzają bez przeszkód w WMP czy MPC. Przeszukałem angielski internet w poszukiwaniu rozwiązania, ale niestety nie znalazłem. Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1316
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Problem z odczytaniem niektórych plików AVI

Post autor: jogurt_owocowy » 06 paź 2016 14:20

1. Sprawdź, jakiego kodeka używa felerny plik (na przykład za pomocą programu GSpot)
2. Porównaj ten wynik z listą obsługiwanych kodeków (KLIK)
otwiera się np film który ma 700 mb, a już filmik 3 mb nie
Jeśli ten mały film nie jest tajny, to go załącz - to na pewno pomoże w rozwiązaniu Twojego problemu.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 178
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: Problem z odczytaniem niektórych plików AVI

Post autor: micard » 06 paź 2016 20:53

LV ma problemy z otwieraniem plików avi większych niż 2GB

ODPOWIEDZ