Pokaz slajdów

Tematyka związana z tworzeniem aplikacji w LabVIEW do obsługi wizji oraz wszelkich operacji na obrazie.
plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 20 maja 2014 21:19

Witam,
Potrzebuję zrobić pokaz slajdów w LabView. Chciałbym w nim umieścić 4 dowolne obrazki (powiedzmy z karty SD), które będą się zmieniać co jakiś czas(użytkownik sam będzie ustawiał czas jednego slajdu), jak to najłatwiej zrobić? Odrazu mówie, że nie mam toolkitsa "Vision and Motion".Najważniejsze jest wczytanie obrazka z kompa i wyswietlenie go reszte juz moze ogarne np. z pomocą pętli .

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 921
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Pokaz slajdów

Post autor: Pitol » 20 maja 2014 21:24

Picture Control i paleta Sound & Picture. To tak z głowy, bo LV nie chce mi się odpalać ;)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 20 maja 2014 21:25

Jesli chodzi o głos to nie byłoby problemu ale z obrazkami to nie moge znaleźć tego co mnie interesuje, chodzi mi o wczytanie ścieżki z obrazkiem i wyświetlenie :/

PiDi
Posty: 624
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Pokaz slajdów

Post autor: PiDi » 20 maja 2014 21:54

Paleta Graphics & Sound tak dokładniej. Wczytywanie plików w podpalecie Graphics Formats.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 20 maja 2014 22:03

Już znalazłem dzieki

plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 20 maja 2014 22:45

Myślałem ze zrobienie slajdów bedzie prościejsze. Stworzyłem coś ale nie tak jak bym to chciał. Teraz wyswietla mi obrazki co sekunde ale w osobnych oknach. Jak zrobić zeby w jednym oknie wyświetlało obrazki ???
Załączniki
lab.jpg

Daniel PCL
Posty: 20
Rejestracja: 03 kwie 2013 11:26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Re: Pokaz slajdów

Post autor: Daniel PCL » 20 maja 2014 23:06

A może kontrolka Pict Ring... wczytanie obrazków ale na stałe.... i zmiana wyświetlanego za pomocą kontrolki numerycznej...??

plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 20 maja 2014 23:39

takie coś nie wchodzi w gre :/

Daniel PCL
Posty: 20
Rejestracja: 03 kwie 2013 11:26
Wersja środowiska: LabVIEW 8.0

Re: Pokaz slajdów

Post autor: Daniel PCL » 20 maja 2014 23:52


plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 21 maja 2014 00:14

nie potrafię tego obsłużyć i nie bardzo wiem co to robi

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1316
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Pokaz slajdów

Post autor: jogurt_owocowy » 21 maja 2014 00:26

Teraz wyswietla mi obrazki co sekunde ale w osobnych oknach. Jak zrobić zeby w jednym oknie wyświetlało obrazki ???
  1. Kliknij prawym na kontrolce new picture, wybierz Create -> Local Variable.
  2. Powtórz powyższą czynność trzykrotnie. Utworzysz w ten sposób trzy zmienne lokalne.
  3. Skasuj kontrolki new picture 2, new picture 3 i new picture 4 i wstaw w ich miejsce nowo utworzone zmienne.

plejek
Posty: 25
Rejestracja: 17 lis 2012 19:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Pokaz slajdów

Post autor: plejek » 21 maja 2014 08:34

Dokładnie o to mi chodziło :ymapplause: Duże piwo dla Ciebie :)

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Pokaz slajdów

Post autor: aaddaas » 21 maja 2014 08:56

Sugeruję zrobić ten pokaz w pętli, gdzie do mierzenia czasu użyjesz bloczka elapsed time (bądź sam sobie go zmontujesz z tick count), ponieważ jeśli użytkownik ustawi wait na np 5 min, to na ten czas całkowicie Ci zablokuje VI i nie będzie możliwości przerwania operacji poza przyciskiem abort...
Obrazek

ODPOWIEDZ