Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Tematyka związana z LabVIEW DSC oraz aplikacji typu SCADA.
rafiki20
Posty: 11
Rejestracja: 18 lip 2011 13:20
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: rafiki20 » 19 lip 2011 12:45

Mam pytanko jak zrobić w Labview DSC zmienne obrazki.
Chodzi mi dokładnie o to np mam mikser:
- nie działa kolor normalny.
- działa zmienia kolor wypełnienia na zielony
- awaria zmienia na czerwony.
Oczywiście do każdej z nich przypisana jest jakaś zmienna z PLC.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: bogdani » 21 lip 2011 08:46

Wystarczy zmodyfikować kontrolkę. Jak to zrobić? Było już o tym, nawet tutaj: http://labview.pl/viewtopic.php?p=5799#p5799

bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

pasta20
Posty: 23
Rejestracja: 06 sty 2009 14:38
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Lokalizacja: Lubsko
Kontakt:

Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: pasta20 » 08 sie 2011 17:29

Ok mam zrobione controlki. Jeden dylemat mam czy da się zrobić kontrolkę 3 stanową ?? A może da się jakoś połączyć 2 czyli:
1 i 2 ma stan off gdy pracuje np: silnik jest stan ON 1 kontrolki ale gdy pojawi się awaria to powinna załączyć się kontrolka 2 Awaria.
Jeszcze jedno czy jest możliwość na pokazywanie i ukrywanie tekstów np jak pojawi się awaria itd.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Harnas
Posty: 152
Rejestracja: 16 mar 2011 09:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: Harnas » 10 sie 2011 08:21

Witaj,
moze po przerobieniu przyda sie VI z zalacznika ?
Załączniki
3 kolorowe LED.vi
(7.59 KiB) Pobrany 206 razy

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 920
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Re: Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: Pitol » 10 sie 2011 09:24

Nie ma kontrolek trzy stanowych. Są tylko typu Boolean (2 stany). Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak sterować tą kontrolką, aby wydawało się, że sa trzy stany.
Przykład w załączniku.
Załączniki
Control_8.6.vi
LV8.6
(8.68 KiB) Pobrany 222 razy
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

rafiki20
Posty: 11
Rejestracja: 18 lip 2011 13:20
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: rafiki20 » 10 sie 2011 18:59

Fajnie to zrobiłeś Pitol.
Możesz podpowiedzieć jak to działa ;/ nie wiem jak ty zrobiłeś że się kolory zmieniają :( WIem że jest w pętli i Case wyboru ale co to za bloczek z boku :(
Pozdawiam.

Awatar użytkownika
Harnas
Posty: 152
Rejestracja: 16 mar 2011 09:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: Harnas » 11 sie 2011 07:46

Wykorzystal Property Node lampki LED. Pierwsza pozycja odpowiada czy String ma byc widoczny (w przypadku ON i OFF jest ustawiony na false, przy awarii na True), druga pozycja to wlasnie ten string, a trzecia to klaster kolorow jakie moze przyjac kontrolka zaleznie od stanu 0,1,2.

rafiki20
Posty: 11
Rejestracja: 18 lip 2011 13:20
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: rafiki20 » 11 sie 2011 23:34

Fajne :) tylko czy da się to zrobić z innymi obrazkami :( a nie tylko kontrolka :(
Załączniki
Obrazki.rar
Obrazki
(17.29 KiB) Pobrany 194 razy

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 920
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: Pitol » 12 sie 2011 07:45

Co znaczy "z innymi obrazkami" ?
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

rafiki20
Posty: 11
Rejestracja: 18 lip 2011 13:20
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: Zmienne obrazki w LabVIEW DSC

Post autor: rafiki20 » 12 sie 2011 23:43

Pomyłka chodzi mi własne controlki tak jak w ząłączniku ;) bo ty ustawiłeś jakie mają być kolory a ja mam gotowe stany przycisku ;) (kolory)
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ