Shared Variable Engine - blad 1950679035

Tematyka związana z LabVIEW DSC oraz aplikacji typu SCADA.
Awatar użytkownika
Festin
Posty: 20
Rejestracja: 21 sty 2009 12:43
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: Festin » 10 wrz 2009 16:02

Witam,
post ten jest niejako rozwinięciem tematu o którym pisałem wcześniej tutaj:
http://www.labview.pl/viewtopic.php?t=2466.html
czyli w skrócie komunikacja z modułami iLogik Mox'y
za radą kolegów przeszedłem na DSC i wszytko działa pięknie ( używam 2 modbus'owych serwerów I/O - po jednym dla każdego modułu Moxy) dopóki aplikacja działa na komputerze na którym mam LabView.
Problem pojawia się gdy moją aplikację próbuję przenieść na inny komputer.
Co robię źle ? Czy definicje zmiennych i serwerów I/O powinienem w jakiś sposób dodać do instalacji ?

pozdrawiam
Paweł

LV 8.6.1

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: skoziate » 10 wrz 2009 16:16

To niestety bug w LV 8.6, podczas bindowania zawsze binduje to maszyny o adresie localhost. Aby się z tym uporać należy: 1. Otworzyć Tools > Distributed System Manager i klikając na każdą zmienną po kolei prawym klawiszem wybierać Edit Variable... i tam poprawiać adres bindowania. 2. Żeby cały trud nie poszedł na marne zaleca się wyłączyć opcję Autodeploy na bibliotece.
Pozdrawiam,
Sebastian

Awatar użytkownika
Festin
Posty: 20
Rejestracja: 21 sty 2009 12:43
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Re: Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: Festin » 10 wrz 2009 17:22

Dzięki za szybką odpowiedź :-)
Niestety przyznaję, że nie wszytko rozumiem :-( (Tak to jest jak się zaczyna przygodę z LabVIEW - niektóre rzeczy kojarzą się z czarną magią ;-) )
W jaki sposób powinienem poprawić ten adres by aplikacja uruchamiała się na dowolnym komputerze ?

pozdrawiam
Paweł

Awatar użytkownika
Festin
Posty: 20
Rejestracja: 21 sty 2009 12:43
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Re: Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: Festin » 10 wrz 2009 21:23

Zaczynam podejrzewać, że moje problemy po części wynikają z braku wiedzy o podstawach więc pozwolę sobie zadać jeszcze inne pytanie.
Jak prawidłowo powinienem przygotować instalację takiej aplikacji, o jakiej mowa w wątku (DSC, 2 i/o serwery i kilka zmiennych )?
Jakie dodatkowe installery powinienem dołączyć, by gotowa aplikacja mogła działać na komputerze bez zainstalowanego środowiska LV ?

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: Nowszy » 11 wrz 2009 00:31

Czesc

Odpowiadając na pytania:
1/ słowo 'localhost' musisz zastąpić nazwą komputera w sieci lub (co dużo łatwiejsze i mniej błędogenne) - po prostu numerem IP tego komputera. IP możesz sprawdzić wpisując w konsoli DOS-a "ipconfig /all"

2/ żeby uruchomić aplikację napisaną z wykorzystaniem DSC na innej maszynie, to po pierwsze musisz kupić runtime DSC (http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/1012).
Kilka linków:
http://zone.ni.com/reference/en-XX/help ... g_dsc_app/
http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/4189
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
Festin
Posty: 20
Rejestracja: 21 sty 2009 12:43
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Kontakt:

Re: Shared Variable Engine - blad 1950679035

Post autor: Festin » 11 wrz 2009 21:28

Chyba powoli zaczynam ogarniać to wszytko. Chodź przyznaję, że jest to bardziej skomplikowane niż na początku myślałem ( a myślałem naiwnie tak: jak w aplikacji użyję określonych modułów i elementów to instaler zadba o to by wszytko gładko przenieść na drugą maszynę ( lub co najwyżej będę musiał postawić kilka "ptaszków" w zakładce z dodatkowymi pakietami) ;-) )

Dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi. Teraz muszę dokładnie przeczytać dokumenty podesłane przez Nowszego i zainstalować runtime'a (Tu serdeczne podziękowania dla pomocy technicznej NI, że nie muszę z dalszymi testami czekać na płytkę z Irlandii :-) ).

Mam nadzieję, że teraz będzie już "z górki" (A jak nie to dalej będę Was zamęczał pytaniami :-) )

Życząc Miłego Weekendu Pozdrawiam
Paweł

ODPOWIEDZ