SERWER i KLIENT OPC

Tematyka związana z LabVIEW DSC oraz aplikacji typu SCADA.
Awatar użytkownika
IRON
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

SERWER i KLIENT OPC

Post autor: IRON » 11 kwie 2005 19:38

Witam
Zadaniem moim jest stworzyc "serwer" OPC i klienta który będzie z serwera poprzez sieć lokalną pobierał potrzebne dane. Porblem powstaje w momencie gdy musze w kliencie wskazać serwerr OPC. Nalezy na komputerze klienta podac ten konkretny serwer, jednakże nie bardzo juz wiem jak to zrobić . Znalazłem przeglądarkę serwerów OPC w labview i okienko w którym wskazuje się sewer , który chcemy "zarejestrować" jednak nie udaje mi się pobrać poprzez sieć serwerów OPC z drugiego komputera.... Mam nadizeję że problem opisałem w miarę jasno... Proszę o jakieś praktyczne wskazówki, gdyż w tym momencie trochę utknąłem...

Drugie pytanie : czy w LabVIEW klient lub serwer OPC może działać na systemie win98 ? Zwłaszcza czy jest to możliwe w przypadku klienta ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
IRON
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

Post autor: IRON » 24 kwie 2005 15:54

No nie mówcie że nikt czegoś takiego nie robił ? ... Może żadko po prostu ludzie zaglądają do tego działu ???? sam juz nie wiem :(

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Post autor: Mikrobi » 24 kwie 2005 16:39

IRON pisze:No nie mówcie że nikt czegoś takiego nie robił ?
... Może żadko po prostu ludzie zaglądają do tego działu
???? sam juz nie wiem :(
Przyznam ze wstydem że nie mialem z tym doczynienia
(swoją drogą: przepraszam za brak odpowiedzi IRON)
...zapytam nieśmiało: to OPC to koniecznie musi być...? może VIServer jakiś...?
:?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Awatar użytkownika
IRON
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

Post autor: IRON » 24 kwie 2005 23:56

Niestety problem dotyczy właśnie OPC....

Mówiąc krótko:
Mam 2 komputery. Na jednym mam symulator obiektu przemysłowego.Są w nim wykonywane pewne oblicznia a wyniki w postaci konkretnych zmiennych procesowych musza być przekazywane do drugiego komputeraz poprzez OPC. Tak naprawde komunikacja jest w obie strony.

Jest to część mojego dyplomu i niestety promotor zażyczył sobie aby ta komunikację zrobic właśnie poprzez OPC

Jeżeli oba pliki VI odpalę na jednym komputerze to nie ma najmnijszego problemu.Wszystko się ładnie przesyła.Problem pojawia się w momencie gdy mam doczynienia z dwoma komputerami w sieci.NA umownym komputerze pełniącym rolę klienta musze wskazać i zainstalować serwer OPC z komputera pierwszego( czyli z tego , na którym jest obiekt). Problem polega na tym że nadal mi się to nie udało, mimo iż znalazłem już okno do wskazywania i rejestracji nowych serwerów OPC.

Awatar użytkownika
IRON
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

Post autor: IRON » 25 kwie 2005 22:13

Witam Ponownie

Powoli ale doszedłem do celu :D ... Oczywiście co do tematu to każda uwaga mmoże zaowocowac w przyszłości , więc nie zamykam definitywnie tematu ;)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Post autor: Mikrobi » 25 kwie 2005 22:19

IRON pisze:Witam Ponownie
Powoli ale doszedłem do celu
:D ... Oczywiście co do tematu to każda uwaga mmoże zaowocowac w przyszłości , więc nie zamykam definitywnie tematu
;)
Pozdrawiam
:(
nie bądź taki
:wink:
opowiedz
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Awatar użytkownika
IRON
Posty: 40
Rejestracja: 27 lis 2003 00:00
Lokalizacja: Będzin
Kontakt:

Post autor: IRON » 26 kwie 2005 00:51

Witaj Mikrobi

Oczywiście że mogę opowiedzieć ...ale dopiero za dzień albo dwa ... , bo chwilowobrak mi czasu :) .Zrobiłem krótka ale mam nadzieję w miarę dokładna prezentację w Power Point i będe ją mógł umieścić na forum... w sumie to nawet nie wiem jak umieścic tu jakikolwiek plik ;)

A tak apropo co miałes na myśli pisząc o VIServer ?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2005 16:10 przez IRON, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Aktualnie TRW

OPC Serwer

Post autor: rumcajs » 26 kwie 2005 09:55

Oczywiście OPC serwer to profesjonalne rozwiązanie.
VI serwer jest ograniczony tylko do LV.
Przydałoby się więcej dokładnych informacji na temat jakego OPC serwera używasz (domyślne przyjmuję, że NIOPC.Demo).
Zgaduję, że na jednym PC masz OPC server i jednego lokalnego klienta OPC a chcesz się jeszcze podłączyć zdalnie innym klientem.
Do testów najlepiej wykorzystać jako klienta np ServerExplorera (NIDAQ 6.9 i wzwyż).
Nie trzeba instalować na komputerze zdalnym OPC servera tego samego typu aby był on "widziany" przez klienta zdalnego.
Podstawą w tego typu komunikacji jest.
1. Odpowiednia konfiguracjia DCOM na PC z serwerem OPC i klientem zdalnym.
2. W razie potrzeby nadanie odpowiednich praw na foldery systemowe.

Aby na początku ułatwić sobie sprawę proponuję ustawić prawa dostępu do OPC servera dla wszystkich użytkowników i na wszystkich poziomach.
Dla komunikacji po ethernecie może też przydatne być ustawienie praw dostępu dla użytkowników typu: SIEĆ, SYSTEM i INTERAKTYWNA (trudno to określić jednoznacznie ponieważ nie wiadomo jak wygląda Twoja sieć, podsieci ,domena itp.)

W razie problemów pisz na forum lub romekn@poczta.onet.pl
Rumcajs.

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Post autor: Slawek_ZG » 29 kwie 2005 22:58

chwila robie jakies przyklady......
Pozdrawiam

Slawek

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Re: SERWER i KLIENT OPC

Post autor: Slawek_ZG » 02 maja 2005 12:02

witam

troche brak mi czasu ale ...

w konfiguracji serwer - host, gdzie serwer ma odpalony serwer OPC ( tak tylko wyjasniam), a host podpina sie do niego. Nie mam problemu z odczytem itemow z OPC przez host'a.

Przyznac musze sie ze tu mam pare pomyslow ale pierw trzeba je sprawdzic a potem pochwale sie ....
Pozdrawiam

Slawek

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Re: SERWER i KLIENT OPC

Post autor: Slawek_ZG » 03 maja 2005 00:36

zalozenie 2 kompy spiete siecia i pracujace na jednym OPC server
realizacja
1 odpalamy DataSocket Server Manager i konfigurujemy grupy ustawiajac np dla admina everyhost
Obrazek
teraz konfigurujemy 2 itemy FUN_1 i FUN_2
Obrazek
wszystko zapisujemy
Obrazek
i odpalamy DataSocket Server
teraz 2 Vi prawie takie same bo rozni je tylko podpiety ardes opc do kontrolek....
Obrazek
Obrazek
oba maja takie diagram
Obrazek
Jeden dziala na serverze drugi na host.
podpinajac adresy opc wybieralem opcje z MOje miejsce sieciowe a potem konkretny item.
Obrazek to widok juz z podpietym adresem, a na poczatku adresu nie widac
Obrazek
Jak odpalilem to dizlalo. Jeden pisal to drugi widzial i na odwrot (co prawda bez synchronizacji ale....)
Tu sa vi'jaje w zip http://smelech.fm.interia.pl/opc/opc_1ser.zip
- OPC trzeba samemu skonfigurowac
Sorki za tresc ale tego posta pisze 4 raz bo wywalalo cala tresc i jestem troche na "NIE"!
Pozdrawiam

Slawek

Awatar użytkownika
Slawek_ZG
Posty: 77
Rejestracja: 29 sty 2004 00:00
Kontakt:

Re: SERWER i KLIENT OPC

Post autor: Slawek_ZG » 03 maja 2005 00:39

A co do sieci to oba kompy musza sie widziec w niej i zadnych zapor i blokad portow bo moze nie chodzic poprawnie
Pozdrawiam

Slawek

ODPOWIEDZ