Grafika w LabVIEW

Tematyka związana z LabVIEW DSC oraz aplikacji typu SCADA.
Wiliam
Posty: 1
Rejestracja: 14 gru 2003 00:00

Grafika w LabVIEW

Post autor: Wiliam » 06 sty 2004 19:16

Mam pytanie :arrow: wiem że istnieje dodatek do LabVIEW zawierający elementy graficzne tj. rury, migające wskaźniki etc. :!: Może nie jest to niezbędne do pracy, niemniej jednak to o grafikę tu chodzi. Jak nazywa się ten pakiet ?

Z góry dziękuję za pomoc :D

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Pakiet LabVIEW

Post autor: bogdani » 06 sty 2004 19:47

Witam
Ten dodatek do LabVIEW Datalogging and Supervisory Control.
Więcej na jego temat można przeczytać tutaj: http://sine.ni.com/apps/we/nioc.vp?cid=10418<=US
Poza tym jeśli interesuje Cię wstawianie grafik do swoich projektów to można też wstawiać swoje obrazki, jeśli się oczywiście takowymi dysponuje.
Pozdrawiam bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

MarcinDl
Posty: 1
Rejestracja: 15 sie 2010 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Re: Grafika w LabVIEW

Post autor: MarcinDl » 22 lis 2010 22:46

Witam,

Potrzebuję do swojej pracy grzałkę (do LabVIEW oczywiście). Czy ktoś posiada taki komponent i mógłby mi go podesłać ? Oczywiście mogę taką grzałkę namalować sam, no niemniej talentem artystycznym nie grzeszę, a chciałbym, aby to jakoś wyglądało (jest mi to potrzebne do pracy inżynierskiej). :)

Pozdrawiam
Marcin

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Grafika w LabVIEW

Post autor: skoziate » 23 lis 2010 16:09

Tak jak Bogdan wspomniał, zestaw kontrolek do systemów SCADA jest dostraczany z modułem DSC. Jeśli potrzebna jest tylko jedna kontrolka, to można ją stworzyć samemu. Najlepszym rozwiązaniem jest wykorzystanie XControl. To taki powiedzmy ActiveX-podobny obiekt, tyle że tworzony w LabVIEW i stosowany w LabVIEW.

O tym jak tworzyć XControl pod http://zone.ni.com/devzone/cda/tut/p/id/3198

Sporo przykładów pod http://search.ni.com/nisearch/app/main/ ... e/en%2Cpl/
albo http://lavag.org/files/category/16-x-controls/

By the way, może warto byłoby założyć takie repozytorium na labview.pl?
Pozdrawiam,
Sebastian

1125
Posty: 37
Rejestracja: 25 cze 2011 09:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Grafika w LabVIEW

Post autor: 1125 » 12 gru 2011 21:47

Witam

Ja zrobiłem cały podkład graficzny do wizualizacji w corelu, wrzuciłem do LV i mam taki problem że nie potrafię wyskalowac okna, poprostu wszystko jest za duże i nie mieści się na ekranie, czy ktoś może podpowiedziec?

Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Grafika w LabVIEW

Post autor: bogdani » 13 gru 2011 23:00

Pamiętaj że rozdzielczość ekranu to 72 dpi, jak eksportujesz obrazek z Corela, to zwróć uwagę również na to.
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

1125
Posty: 37
Rejestracja: 25 cze 2011 09:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Grafika w LabVIEW

Post autor: 1125 » 14 gru 2011 10:01

A czy wiesz może jak dostosowac wielkośc panelu frontowego tak, że jeżeli uruchomie program na 17" albo na 21" to żeby był fuulscrean tu i tu?

ODPOWIEDZ