Labview sterowanie urzadzeniami po ethernet

Tematyka związana z LabVIEW DSC oraz aplikacji typu SCADA.
pasta21
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2016 11:39
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Labview sterowanie urzadzeniami po ethernet

Post autor: pasta21 » 14 lis 2016 15:04

Witam wszystkich czy jest możliwość aby labview sterował wszystkimi urzadzeniami w sieci profinet.
Panel dotykowy do włączania urządzeń. Labview ma słóżyć jako główne urządzenie sterujące serwami g120 oraz wyspami w sieci.
Moje pytanie czy da się to zrobić.


pasta21
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2016 11:39
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Labview sterowanie urzadzeniami po ethernet

Post autor: pasta21 » 17 lis 2016 21:03

Ok, tylko projekt oparty jest o CPU Siemensa. A mi chodziło ,że Labview steruje wszystkimi serwami oraz wyspami IO a panel siemensa służy do włączania i wyłączania urządzeń manualnie lub w trybie auto.
Z tego co wiem to w CPU jest hardware oraz parametry serw i ustawień.
Pozdrawiam

spalinowy
Posty: 79
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Labview sterowanie urzadzeniami po ethernet

Post autor: spalinowy » 20 lis 2016 00:12

Nie jest do końca dla mnie jasna architektura jaka ma być sterowana. Bo LV jest tylko softem, a co będzie tu hardware od początku do końca? Masz jakieś wzmacniacze, karty (producent), na czym chcesz puścić aplikację exe, itp?

pasta21
Posty: 3
Rejestracja: 14 lis 2016 11:39
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW

Re: Labview sterowanie urzadzeniami po ethernet

Post autor: pasta21 » 20 lis 2016 22:45

Ogólnie wygląda to tak.
ET200SP CPU1512SP-1PN
TP1200 COMFORT
IM151-3PN
sew MDX61B
G120 SIMATICS
Chodzi o to ,że padła sterownik i nie mamy kopi.
Więc zastanawiamy się nad jakimś urządzeniem tzn programem zewnętrznym ,który sterował by tymi urządzeniami tzn wykonywał by napisany program.
Chyba że jest jakiś inny program ,który sterował by serwami najlepiej jak by aplikacja obsługiwana również była by z panelu.

ODPOWIEDZ