sbRIO-9607 dostęp do RS232 z fpga

Tematy związane z LabVIEW FPGA oraz programowaniem układów.
PrzemB
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2015 18:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

sbRIO-9607 dostęp do RS232 z fpga

Post autor: PrzemB » 01 gru 2017 13:54

Witam,
pracuję z sbRIO9607. Wcześniej komunikowałem się z czujnikiem wykorzystując VISA lub spod fpga z portami na dodatkowym module C (to akurat na sbRIO-9627). Teraz próbuję na 9607 odebrać dane z czujnika podłączonego do portu RS232 na pokładzie sbRIO (ASRL1). Problem w tym, że nigdzie nie widzę tego portu w zasobach z poziomu fpga. Jak znaleźć jakieś odwołanie do niego?
Pozdrawiam
Przemek

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: sbRIO-9607 dostęp do RS232 z fpga

Post autor: PiDi » 01 gru 2017 22:49

Do wbudowanego portu nie ma dostępu z poziomu FPGA - jest on przeroutowany do procesora. Zanim będziemy się wgłębiać w inne rozwiązania, to pytanie: dlaczego potrzebujesz tego portu akurat na FPGA? Czemu nie obsłużysz go na RT?
ObrazekObrazekObrazek

PrzemB
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2015 18:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: sbRIO-9607 dostęp do RS232 z fpga

Post autor: PrzemB » 03 gru 2017 10:32

Dzięki za info - faktycznie już też dotarłem do tej informacji. Dlaczego próbuję w ten sposób? Pracuję równolegle na dwóch platformach sbRIO9627 z kartą 4 rs-ów oraz na sbRIO9607 z płytką rozszerzeń 9694. W domu mam 9607 i robię fragmenty programu dla 9627, na którym rs-y (z modułu C z czterema portami) obsługuję przez fpga. Ponieważ na 9694 wyprowadzone są tylko DIO, próbowałem się dostać do rs-a na płytce. Skoro już wiem, że się nie da to skorzystam z jakiś dwóch DIO i zrobię softwarowego rs-a.
Pozdrawiam
Przemek

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: sbRIO-9607 dostęp do RS232 z fpga

Post autor: PiDi » 03 gru 2017 21:13

Poszukaj w necie, są gotowe, całkiem sprawne implementacje RS232 na FPGA z użyciem zwykłych DIO.

Możesz też zrobić odczyt tego portu, który masz na RT i zrzucać od razu dane przez DMA do FPGA.
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ