sbRIO9636-jak zacząć?

Tematy związane z LabVIEW FPGA oraz programowaniem układów.
apol
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2017 00:02
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

sbRIO9636-jak zacząć?

Post autor: apol » 12 sty 2017 23:17

Cześć,
Zaprojektowałam płytkę układami dynamicznymi, chciałabym przetestować jej działanie wykorzystując LV z kartą sbRIO. Test wyobrażam sobie tak, że w LV generuję sygnały sinusoidalne o różnych częstotliwościach i wypuszczam go na analogowe wyjście podłaczone do mojego układu, a następnie odczytuję z AI fazę i amplitudę sygnału wyjściowego, po to aby następnie na podstawie wykresu częstotliwościowego zidentyfikować parametry mojego układu i sprawdzić czy praktyka pokrywa się z teorią.
Szczerze mówiąc nie wiem, czy to jest dobry pomysł, dlatego chciałabym prosić o radę, czy taki plan jest w LV wykonalny w miarę prosty sposób (tzn czy jako osoba, która kompletnie nie zna LabView mogłabym dać radę coś takiego zrealizować)? Chciałabym również poprosić o rady, jak w ogóle zabrać się do takiego projektu?

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

sbRIO9636-jak zacząć?

Post autor: Nowszy » 13 sty 2017 09:48

Cześć

Nie ma drogi na skróty - trzeba najpierw nauczyć się podstaw LabVIEW, a później napisać taką (niezbyt trudną) aplikację. Jednym z miejsc gdzie możesz zacząć jest: http://www.ni.com/academic/students/learn-labview/ a później: http://www.ni.com/academic/students/learn-rio/ . Jak już będziesz wiedział jak zacząć, na tym forum (lub pomocy NI) znajdziesz odpowiedzi na specyficzne pytania.
Pozdrawiam, Nowszy

apol
Posty: 4
Rejestracja: 12 sty 2017 00:02
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: sbRIO9636-jak zacząć?

Post autor: apol » 13 sty 2017 14:34

Dziękuję za odpowiedź!
Właśnie analizuje tutoriale które mi podesłałeś i już niestety mam problem (być może banalny), który nie pozwala mi ruszyć dalej. Mianowicie, jeśli próbuję utworzyć vi na RT targecie, to nie mam udostępnionych żadnych funkcji. Czy mogę poprosić o wytłumaczenie zaistniałej sytuacji?
RT_screen.png
RT_screen.png (114.91 KiB) Przejrzano 1674 razy
Chociaż w sumie, to cz ja w ogóle musze korzystać z platformy RT? Bo z tego co rozumiem piszę wszystko na FPGA, natomiast na poziomie My Computer tworzę User Interface?

ODPOWIEDZ