Serwomechanizm

Tematy związane z LabVIEW FPGA oraz programowaniem układów.
mad10
Posty: 4
Rejestracja: 22 gru 2012 10:50
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Serwomechanizm

Post autor: mad10 » 22 gru 2012 10:58

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem labview.
Może mi ktoś powiedzieć jak napisać program albo jak taki program ma wyglądać, który będzie sterować serwomechanizmem za pomocą sygnalów jak na niżej podanym rysynku:
Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (14.82 KiB) Przejrzano 3657 razy
.

Najlepiej jakby był to program napisany w module FPGA.
Niestety jestem jak do tego czasu zielony z tego tematu.

Dziekuje

milten
Posty: 77
Rejestracja: 25 paź 2011 20:49
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Serwomechanizm

Post autor: milten » 22 gru 2012 14:37

Napisanie tego na FPGA nie jest trudne. Sprowadza się to do załączenia wyjścia i wyłączenia go po odpowiednim czasie. I tak co 20 ms.

Użyj do tego Timed Loop. Podłączasz do niego zegar na przykład 40 MHz (standardowy jaki masz w każdym FPGA) i robisz VI-a, który generuje sygnał PWM (na przykład podpinasz do niego numer aktualnej iteracji i na tej podstawie generujesz stan wysoki albo niski na wyjściu cyfrowym).

Najważniejsze, to pamiętać, aby najpierw przemyśleć, czy to będzie działać a później kompilować, bo jak po każdej drobnej zmianie będziesz kompilował, to w rok tego nie skończysz :P

I w LabVIEW masz jakiś generator prostych VI-i do generowania różnych sygnałów pod FPGA (nie umię teraz go znaleźć) i wiem, że PWM też tam jest.
Obrazek

mad10
Posty: 4
Rejestracja: 22 gru 2012 10:50
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Serwomechanizm

Post autor: mad10 » 24 gru 2012 00:23

Dzieki milten.

A teraz mam jeszcze pytanie.
Żeby sygnał był podawany na dane wyjście z kart to wystarczy ze w opcjach Mod7 zmienie np:
DIO0 z input na output i później do bloku Mod/DIO0 tylko podłączam generowany w odstępach sygnał?
A i jeszcze w Project Explorer zaraz po NI-cRio... pisze mi Rea_time feature not available ;/
instalowałem już jakieś pliki real-time ale nic;/ jedynie że ściągam złe bo ważą zaledwie 25mb.
A nie znalazłem nic innego pod LabView 2011. Jeśli można to proszę o link.
Bez tytułu.jpg

milten
Posty: 77
Rejestracja: 25 paź 2011 20:49
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Serwomechanizm

Post autor: milten » 24 gru 2012 09:37

Nie trzeba wybierać w opcjach modułu czy to ma być wejście czy wyjście (ja przynajmniej tak nie robiłem i działało dobrze). Jak będziesz z niego czytał albo zapisywał, to się on sam będzie zmieniać.

Co do tego, że Real-Time features not available, to spróbuj przeinstalować system na tym cRIO, bo to jedyne co sensownego znalazłem.
Obrazek

ODPOWIEDZ