konfiguracja sieci

Tematy związane z LabVIEW FPGA oraz programowaniem układów.
roba
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011 17:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

konfiguracja sieci

Post autor: roba » 30 paź 2011 18:19

Cześć!
Dostałem płytkę sbRIO-9631 do "pobawienia się".
Przy pomocy MAX doszedłem do tego, że chyba jestem połączony z FPGA ("Connected - Running").
Problem jest niestety z włączeniem jakiegoś programu w labVIEW, gdy daję Target-> FPGA Project-> Single-Board RIO Embedded System-> Discover existing system wyrzuca mi błąd: "No items found" "No Single-Board RIO controllers were discovered on the network. Ensure your Single-Board RIO controller is properly configure in MAX ant try again.

Domyślam się więc, że jednak źle skonfigurowałem sieć w MAXie, ale nie umiem sobie z tym poradzić.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

konfiguracja sieci

Post autor: Nowszy » 30 paź 2011 21:16

Cześć

Podaj następujące parametry:
- IP i maska podsieci twojego PC
- IP i maska podsieci targetu
Pozdrawiam, Nowszy

roba
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011 17:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

konfiguracja sieci

Post autor: roba » 31 paź 2011 09:42

Mój laptop:
IP 169.254.231.223
maska 255.255.0.0

A płytkę mam wprost podpiętą kablem sieciowym do komputera.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

konfiguracja sieci

Post autor: Nowszy » 31 paź 2011 14:02

Nie podałeś IP i maski płytki. W MAXie wybierz ją w oknie po lewej stronie (pod Remote Systems), a później po prawej stronie na dole znajdziesz zakładkę Network Settings.
Pozdrawiam, Nowszy

roba
Posty: 3
Rejestracja: 30 paź 2011 17:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

konfiguracja sieci

Post autor: roba » 31 paź 2011 14:48

W moim MAXie (4.7.7) w zakładce Network Settings, są pola do uzupełnienia. Przepisałem tam IP i maskę mojego komputera.
Wzorowałem się na filmiku: http://zone.ni.com/wv/app/doc/p/id/wv-922/upvisited/y ale w moim MAXie nie ma automatycznego ustawienia IP, ani IP Address of Device, a przynajmniej nie mogę znaleźć.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

konfiguracja sieci

Post autor: Nowszy » 31 paź 2011 15:19

W tym polu konfigurujesz sbRIO, więc musisz podać inny IP niż twój komputer (w sieci nie może być 2 urządzeń o tym samym IP).

Zrób tak: w zakładce Network Settings wybierz opcję Static IP i wpisz następujące parametry:
IP: 169.254.231.224
Maska: 255.255.0.0
Pozdrawiam, Nowszy

ODPOWIEDZ