FPGA PCIe-7852R RIO

Tematy związane z LabVIEW FPGA oraz programowaniem układów.
sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 15 cze 2011 15:23

zaraz wrzuce filmik. Znieksztalca strasznie sinusa.

Filmik slabej jakosc z komorki.
Niska f:
http://www.youtube.com/watch?v=ZSFainvQvFA
a tu juz znieksztalcenia sygnalu :
http://www.youtube.com/watch?v=TET0NAibtbQ

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: skoziate » 15 cze 2011 21:42

No właśnie tak wygląda przebieg na hoście, jeśli przekazujesz dane przez indykator FPGA. Dopóki częstotliwość sygnału jest niska, to strata co niektórych próbek nie wpływa znacząco na kształt sygnału. Ale jak tylko zbliżysz się częstotliwością sygnału do częstotliwości pętli na Windows to sygnał zacznie być zniekształcony, bo tracisz za dużo próbek, żeby prawidłowo odwzorować sygnał wejściowy.

Zmień mechanizm transmisji danych z FPGA do Widnows na DMA, wtedy przetransportujesz wszystkie próbki i zachowasz prawidłowy kształ sygnału. Ponownie odsyłam do przykładu, który wcześniej zapodałem.
Pozdrawiam,
Sebastian

sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 15 cze 2011 22:09

Ale to nie jest przebieg na hoscie ;/. To jest odpalony plik FPGA (tzn robie uruchom FPGA i normalnie odpalam mi VIA). Nie wiem moze cos zle robie i nie powinienem odpalac tak pliku.
Postaram sie zrobic wedlug Twojego przykladu.
Tu sa zrzuty ekranowe z tego co mam na swoim laptopie mniej wiecej jak uruchamiam i jak mam skonfigurowane.
http://img11.imageshack.us/img11/7411/93619905.png
http://img850.imageshack.us/img850/7254/83618004.png

Czyli zrobic Hosta i odpalic uzywajac FIFO DMA i uruchomic z Poziomu hosta FPGA?
Czyli jak powinno się uruchamiać program na FPGA?


Zrobilem jakies podstawowe FIFo i jutro sprubuje na kompie z karta zobacze co wyjdzie.
Bede odpala prost z Hosta zobaze jak to mi wyjdzie i dam znac.

smiglo
Posty: 110
Rejestracja: 18 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: smiglo » 15 cze 2011 23:14

Dane do wyświetlenia przekazujesz przecież do Hosta (czyli laptopa czy zwykłego PC). I o to właśnie chodzi, że już w laptopie dane są pobierane zbyt wolno, żeby je prawidłowo wyświetlić -> Nyquist się kłania.
Zauważ, że w FPGA pobierasz pojedyncze próbki a nie od razu ileś próbek do pamięci, które potem można od razu wyświetlić (tak jak to się robi na zwykłych kartach DAQ).
Jeśli nie jesteś pewien kabli (może są drogie ale odporne :) ) to po prostu przetestuj przesyłając w FPGA sygnał z wejścia na wyjście (czyli na odwrót tego co robiłeś) i podejrzyj normalnym oscyloskopem.
Na 99% to wina programu, więc zrealizuj rady kolegi z postu wcześniej.

pozdr
Ostatnio zmieniony 15 cze 2011 23:15 przez smiglo, łącznie zmieniany 1 raz.
smiglo

sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 15 cze 2011 23:44

Jutro obczaję. Wiem, że pobieram pojedyncze próbki. Dobry pomysl z tym oscyloskopem :).Nie pomyslalem o tym :). Jutro obczaję.
Rzecz w tym, że na poczatku uruchamilame wszystko przez hosta, ale potem zobaczylem ze jak robie na FPGA->RUN to normalnie VIA sie odpalal i nie musialem uzywac HOSTA o podglądu.
Jutro z rana lece na uczelnie i bede wszystko obczajał. Dzieki za cenne rady. Pozdrawiam.

sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 08 gru 2011 02:49

Witam dlugo mnie nie bylo. Programik juz napisalem. Najprawdopodobniej jest oki. Czekam na uruchomienie stanowiska do generowania sygnalu.
Tak czekam i doczekac sie nie moge.
W module FPGA jest opcja symulacji. Narazie testowalem na Random data. Mozna jednak zrobic wlasny generator i dzialac na danych przez nas ustalonych. Myslalem ze wystarczy podlaczyc plik z danymi ale tam ewidentnie prosi o poprogram i nie mam pojecia jak sie do tego zabrac.

Zrzut ekranu o jaki element mi chodzi:
Obrazek

Czy musze wysylac dane do konkretnej zmiennej w tym VI?

sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 12 lip 2012 19:59

Witam umiem juz zdefiniowac custom VI'a niestety nie wiem jak wykonac odczyt z TDMS tak by dzialal w symulacyjnym trybie. Problem poruszylem na glownym forum NI ale pomyslalem ze spytam jeszcze tu:
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Fpga-Si ... -p/2065786

sebaER5
Posty: 19
Rejestracja: 09 cze 2011 17:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: FPGA PCIe-7852R RIO

Post autor: sebaER5 » 12 lip 2012 22:01


ODPOWIEDZ