Problem z RS-232

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
Awatar użytkownika
Ziku90
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2016 17:47
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Problem z RS-232

Post autor: Ziku90 » 19 wrz 2016 16:40

Witam wszystkich,
podczas tworzenia aplikacji do mojej pracy mgr natknąłem się na problem z przykładem do obsługi RS-232 - przykład nazywa się NI-987x Serial Loopback. W załączeniu przesyłam wszystkie istotne wg. mnie zrzuty ekranu wraz z wersją LabVIEW. Wykorzystany sprzęt:

Kontroler czasu rzeczywistego NI cRIO-9024
Obudowa cRIO-9114
Moduł wejść analogowych NI 9205
Kontroler magistrali CAN NI 9862
Kontroler interfejsu RS-232 NI 9870
Moduł kart SD NI 9802

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Spotkał się ktoś może z tym problemem? Albo posiada jakiś sprawdzony, działający przykład dt. RS-232 na tej platformie?

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: Problem z RS-232

Post autor: TMa » 20 wrz 2016 09:25

Sugestie na szybko:

1. Ponownie umieść poprzedzający Invoke Method (niekiedy trzeba odświeżyć wywołanie żeby ponownie załadował poprawną referencję). Ewentualnie przepisz kod na nowy blank VI.
2. Sprawdź czy nie masz włączonego Dynamic mode przy otwieranie referencji do FPGA a terminal wejściowy do subVI jest na Static (co za tym idzie czy masz poprawną zawartość referencji do kontrolek na FP, DMA itp.)
3. Wymuś rzutowanie na dany typ referencji poprzez bloczek Dynamic FPGA Interface Cast Function

Pzdr

PiDi
Posty: 627
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: Problem z RS-232

Post autor: PiDi » 20 wrz 2016 22:25

0. Spakuj i załącz cały projekt, będzie łatwiej ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ziku90
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2016 17:47
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Problem z RS-232

Post autor: Ziku90 » 21 wrz 2016 14:54

A więc tak...
1. Ponownie umieść poprzedzający Invoke Method (niekiedy trzeba odświeżyć wywołanie żeby ponownie załadował poprawną referencję).
Próbowałem - nie zmienia się nic. Całego programu póki co nie przepisywałem.
2. Sprawdź czy nie masz włączonego Dynamic mode przy otwieranie referencji do FPGA a terminal wejściowy do subVI jest na Static (co za tym idzie czy masz poprawną zawartość referencji do kontrolek na FP, DMA itp.)
Dynamic mode nie jest włączony, gdy go włączę nic się nie zmienia - jak sprawdzić typ terminala wejściowego tego nie wiem...

Obrazek
3. Wymuś rzutowanie na dany typ referencji poprzez bloczek Dynamic FPGA Interface Cast Function
Nie działa (chyba, że to ja źle z tego korzystam, tzn. błędnie podłączam terminal Type) - w załączeniu zrzuty ekranu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Czy dobrze mi się wydaje, że mój problem jest związany z tym?:

Obrazek

Tzn. że ten cały 'typedef' nie jest standardowy i dlatego mam problemy?

Dołączam cały projekt (chyba plik na_forum_21092016.zip jest 'poprawniej' spakowany):

http://www.mediafire.com/download/aw504 ... 092016.zip
http://www.mediafire.com/download/lkh15 ... rget_2.zip

Pozdrawiam.

TMa
Posty: 202
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 4 times

Re: Problem z RS-232

Post autor: TMa » 21 wrz 2016 17:05

Spróbuj przy otwarciu (Open FPGA VI Reference) powiązać referencję do typu '900x DMA FPGA Reference.ctl' z folderu VIs.

Zobacz tutaj

Awatar użytkownika
Ziku90
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2016 17:47
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Problem z RS-232

Post autor: Ziku90 » 29 wrz 2016 19:26

Dzisiaj zgodnie z tym co napisał kolega TMa podpiąłem plik 900x DMA FPGA Reference.ctl do Open FPGA VI Reference. Oto rezultat:

Obrazek

Od teraz w ogóle nie mogę uruchomić LabVIEW - błąd jak poniżej:

Obrazek

Nie ma możliwości wejścia w NI Licence Manager (chyba ten sam komunikat). Pozostaje reinstall czy ktoś ma jakiś inny pomysł? Niestety nie posiadam uprawnień administratora na tym komputerze na uczelni i wiele bez promotora nie jestem w stanie zdziałać...

ODPOWIEDZ