CompactRIO akwizycja 10 MHz

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: spalinowy » 24 sie 2016 23:27

Witam,

szukam rozwiązań na przyspieszenie akwizycji, bo chcę móc skorzystać z pełnych możliwości cRIO 9022 czyli 40 MHz. Moja aplikacja jest podręcznikowa i ma dosłownie elementy opisane tu:
http://www.ni.com/tutorial/11198/en/

Pętla Timed Loop u mnie jest ustawiona na 1 kHz i jak do tej pory wszędzie w PDF widziałem takie ustawienie. Ona odbiera dane z FPGA (synchronizacja poprzez (IRQ) i w kolejce RT FIFO wysyła do pętli konsumenckiej. Ta z kolei poprzez Network Stream wysyła dane do HOSTa na PC.
Domyślam się, że jeśli chcę osiągnąć 1-2 MHz na kanał (kanałów ma być np 16), to trzeba ustawić prędkość pętli Timed Loop na MHz. I tak też zrobiłem, ale za dobrze by było. Zarówno aplikacja, jak i urządzenie wieszają się.

Zwiększałem bufory w kolejkach, rozmiary odbieranych tablic i nic. Może mi ktoś podpowiedzieć, w jaki sposób przejść z niskich prędkości próbkowania do takich bardziej granicznych dla urządzenia?

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: micard » 25 sie 2016 10:01

czy tak jak w przykładzie używasz Scanning Mode do odczytu wartości z modułów? Jeśli tak, to nie jest to najlepszy pomy(s)ł do szybkich aplikacji:
http://www.ni.com/white-paper/7792/en/
W zależności od potrzeb powinieneś zastosować hybrid lub FPGA mode.
Jakie ilości danych chcesz przesyłać z taką prędkością? Z tego co pamiętam 9022 ma tylko 100Mbit Ethernet.

spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: spalinowy » 25 sie 2016 11:47

To może teraz kilka detali.
Ustawienia pętli u mnie wyglądają tak:
Obrazek
Natomiast pętle wyglądają tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: micard » 25 sie 2016 15:03

Przy tworzeniu nowego projektu możesz wybrać Crio acquisitoin template. Tam jest bardzo fajny przykład realizacji funkcji "RT and FPHA health.vi"
Pozwala ona monitorować zasoby zajmowane przez oba urządzenia - co pozwoli Ci szukać źródła problemu.

Co więcej, przy sporych prędkościach warto zagłębić się w temat DMA fifo.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: micard » 25 sie 2016 15:03

Przy tworzeniu nowego projektu możesz wybrać Crio acquisitoin template. Tam jest bardzo fajny przykład realizacji funkcji "RT and FPHA health.vi"
Pozwala ona monitorować zasoby zajmowane przez oba urządzenia - co pozwoli Ci szukać źródła problemu.

Co więcej, przy sporych prędkościach warto zagłębić się w temat DMA fifo.

spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: spalinowy » 25 sie 2016 18:17

Według tego tekstu jeśli dobrze rozumiem wartość 1023 jest odpowiednia dla większości rozwiązań. Kwestia czy moje zapędy na 1 MHz mieszczą się w tej większości rozwiązań.

Możesz podesłać link? W Example Finder tego nie widzę i przez google nie bardzo.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 133
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: micard » 26 sie 2016 16:03

Projekt cRio w załączniku
Załączniki
Untitled Project 1.zip
projekt cRio
(781.37 KiB) Pobrany 39 razy

spalinowy
Posty: 82
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: CompactRIO akwizycja 10 MHz

Post autor: spalinowy » 26 sie 2016 18:57

Nie zrozumiałem na początku, ale dzięki za podesłanie.

ODPOWIEDZ