Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
grzechupdg
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2016 15:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Post autor: grzechupdg » 19 kwie 2016 12:31

Witam , chciałbym wygenerować sinusoidę na 8-kanałowym przetworniku C/A z interfejsem RS232. Przetwornik ma dziesięciobitową rozdzielczość ,która pozwala na uzyskanie 1024 rożnych stanów napięć wyjściowych (napięcie odniesienia 4,096V) (więcej informacji na temat tego urządzenia na stronie http://ep.com.pl/files/4152.pdf . Program ma działać na zasadzie terminala ( czyli na zasadzie Visa Serial), nie mam pomysłu jak zrobić w tym środowisku ten program . Jeśli by miał ktoś jakieś pomysły ( jakieś programy) czy wiedzę na temat tego tematu bardzo proszę o pomoc .

robertmmarek
Posty: 20
Rejestracja: 03 sty 2015 11:06
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Post autor: robertmmarek » 19 kwie 2016 14:52

W załączniku bardzo "brudne" rozwiązanie wysyłania wartości na jeden z kanałów.
Załączniki
4152.vi
(31.91 KiB) Pobrany 83 razy

grzechupdg
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2016 15:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Post autor: grzechupdg » 21 kwie 2016 00:04

Chciałem przetestować program twój na przetworniku i coś nie wiem nie mogę tego com wybrać ciągle jest reflesh , a zainstalowałem sterowniki d o konwertera Rs 232 na USB w menadżer wykrył go a w Labview nic :/

robertmmarek
Posty: 20
Rejestracja: 03 sty 2015 11:06
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Post autor: robertmmarek » 25 kwie 2016 08:16

Czy w MAX porty COM są widoczne?

Sprawdź też poniższy link:
http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 0200619CFE

grzechupdg
Posty: 6
Rejestracja: 18 kwie 2016 15:16
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Generowanie bitowego sygnału SIN na przetworniku C/A

Post autor: grzechupdg » 29 kwie 2016 11:49

Wszystko działa juz ,ale nadal mam problem bo na wyjściu nie ma żadnego napięcia , do układu dochodzi napięcie 4.9mV ,ale niestety na kanale wyjściowy juz nie dochodzi ? Raczej to sprzętowy problem nie jest chyba programowy .

ODPOWIEDZ