Wykorzystanie maszyny stanów do zmiany wartości logicznej

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
Wojtekj
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2015 10:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Wykorzystanie maszyny stanów do zmiany wartości logicznej

Post autor: Wojtekj » 19 maja 2015 08:29

Witam serdecznie, chciałem zapytać o jedną rzecz. Mianowicie tworze program, który ma za zadanie zmieniać wartość logiczną na wyjściu z karty ni9474. Wartość ta steruje silnikiem elektrycznym, który obraca pewnym elementem. Po dojściu do końca danej możliwości obrotu uzyskuję wartość logiczną informującą mnie o uzyskaniu skrajnego położenia (uaktywnia się krańcówka). Chciałbym stworzyć takie coś, aby przy wykryciu wartości logicznej na krańcówce maszyna zamieniała wartość logiczną, tak aby urządzenie obracało się do drugiej krańcówki. Potem procedura się powtarza. Obecnie uzyskuje przy wartości T kierunek obrotu w jedną stronę, przy F w stronę przeciwną. Przy osiągnięciu krańcówki uzyskuje wartość True. Czy byłaby możliwość nakierowania mnie od której strony to ugryźć? Zastosowanie samej struktury case nie przyniosło efektu, gdyż po opuszczeniu krańcówki program znowu zmieniał wartość logiczną i pracował tylko w zakresie danej krańcówki (opuszczając ją i wracając). Pozdrawiam :ymsmug: .

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Wykorzystanie maszyny stanów do zmiany wartości logicznej

Post autor: aaddaas » 19 maja 2015 21:55

Hej! A możesz pokazać swój program?
Obrazek

Awatar użytkownika
koofaya
Posty: 38
Rejestracja: 23 sty 2014 14:51
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wykorzystanie maszyny stanów do zmiany wartości logicznej

Post autor: koofaya » 21 maja 2015 14:36

Wprawdzie od 2 dni nie dorzuciłeś swojego kodu, jednak z opisu problemu wynika, że zwykła maszyna stanów powinna dać radę. Zwłaszcza jeśli nie masz tam jakiegoś wyszukanego GUI.

ODPOWIEDZ