cRIO nie jest widoczne w MAX

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
malpecka
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2012 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: malpecka » 04 lut 2014 12:03

Witam wszystkich,
Mam problem z CompactRIO - sprzęt nie jest widziany w MAXie (Measurement and Automation Explorer), odpowiedział jednak na ping.
Wyłączyłam zaporę, ustawiłam statyczny adres IP - cRIO nadal nie jest widoczne. Przy próbie dodanie ręcznie w MAXie pojawia się informacja: Unable to initialize connection to remote terget.
Ma ktoś jakiś pomysł, co można zrobić w takiej sytuacji? Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: bogdani » 04 lut 2014 13:36

Witaj na forum

Czy masz zainstalowane sterowniki NI-RIO?

bogdani
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

TuChoLa
Posty: 25
Rejestracja: 08 maja 2012 09:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: TuChoLa » 11 lut 2014 09:20

Ja mając nawet problemy ze sterownikami widziałem cRIO w MAXie, patrzysz w odpowiednim miejscu? cRIO jest widoczne w Remote systems. Z mojego doświadczenia wynika, że przy pierwszym podłączeniu cRIO (ogólnie lub po formacie/aktualizacji) najlepiej wykonać bezpośrednio do komputera kablem scrossowanym, nie zawsze jest to potrzebne ale aktualnie prewencyjnie zawsze tak robię.

malpecka
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2012 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: malpecka » 11 lut 2014 21:46

bogdani pisze:Witaj na forum

Czy masz zainstalowane sterowniki NI-RIO?

bogdani
Faktycznie nie miałam zainstalowanych sterowników NI-RIO, po zainstalowaniu cRIO jest widoczny w MAX :) Dziękuję :)
Teraz niestety mam kolejny problem. W Project Explorer po wybraniu New»Targets and Devices nie wykrywa mi mojego cRIO....

TuChoLa
Posty: 25
Rejestracja: 08 maja 2012 09:48
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: TuChoLa » 12 lut 2014 07:50

A klikasz prawym na "Project: nazwa.lvproj" czy na "My computer"? Prawidłowo powino być PPM na Project >> New >> Targets and Devices i rozwijasz odpowiednią gałąź. Jak już tak robiłeś albo nadal nie działa, to sprawdź w MAXie czy prawidło widzi cRIO, tzn. nie ma np żadnego Warninga lub komunikatu typu "inconsistent IP" i posprawdzać czy wszystko jest ustawione prawidłowo.

Warto też sprawdzić czy na cRIO zainstalowane najnowsze oprogramowanie. Rozwijasz drzewo od cRIO w MAXie, PPM na Software >> Add/Remove i patrzysz co masz aktualnie zainstalowane i czy jest coś nowszego w systemie.

malpecka
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2012 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: malpecka » 12 lut 2014 20:31

Klikam prawym na "Project: nazwa.lvproj". W MAXie widzi prawidłowo, System State: Connectes - Running.
Jest jedna rzecz, która mnie trochę niepokoi. Ponad rok temu tworzyłam coś na uczelni (oczywiście sprzęt był już podłączony, wszystko zainstalowane). Kojarzy mi się (nie wiem, czy dobrze, to takie moje wspomnienia), że w celu stworzenia nowego projektu klikałam po prostu w oknie głównym LabVIEW na dole FPGA Project -> Go. W tym momencie gdy kliknę Go otwiera mi się Help....

Awatar użytkownika
bogdani
Administrator
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lip 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Ruda Śląska
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: bogdani » 13 lut 2014 17:46

Masz LabvIEW Real-Time i LabVIEW FPGA zainstalowane?

Drugie pytanie co jest w helpie, który ci się otwiera?
LabVIEW Champion, Certified LabVIEW Developer, Certified Professional Instructor
Tworzymy dedykowane rozwiązania do testów i pomiarów - www.veritech.pl

Ktoś ci pomógł na forum? Podziękuj dając pochwałę.

malpecka
Posty: 4
Rejestracja: 12 paź 2012 20:13
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

Re: cRIO nie jest widoczne w MAX

Post autor: malpecka » 22 lut 2014 10:22

Miałam zainstalowane. Zdenerwowałam się jednak, zrobiłam format, zainstalowałam wszystko po kolei jeszcze raz i działa! :)
Dziękuję wszystkim za pomoc :)

ODPOWIEDZ