CompactRIO - przesyłanie programu

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
AllanBradley
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2013 00:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: AllanBradley » 28 lis 2013 00:16

Witam.
W jaki sposób przesłać program do compactRIO tak by VI wykonywał się na urządzeniu nawet gdy odłączona jest komunikacja PC---cRIO ?
Szukałem na stronie NI w podstawach obsługi cRIO ale coś nie mogę znaleźć.

Dzięki z góry za pomoc.

Bernard_K
Posty: 26
Rejestracja: 07 sty 2010 23:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Lokalizacja: Wrocław / Oleśnica

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: Bernard_K » 28 lis 2013 16:39

Cześć,

Jeśli twoje pytanie nadal jest aktualne, to podobny problem był omawiany w tym wątku:
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/Startup ... -p/1930613
Kilka sposobów obejścia go jest w tym wątku:
http://forums.ni.com/t5/LabVIEW/cRIO-Tr ... 475/page/2,
Bardziej ogólnie informacje masz tutaj:
http://www.labview.pl/viewtopic.php?f=6&t=2482 ,
a dokładniej tu: https://lumen.ni.com/nicif/us/infocriod ... tent.xhtml
oraz w linkach z tego wątku: http://forums.ni.com/t5/Real-Time-Measu ... d-p/832891

Wygląda na to, że "standalone apps" na cRIO generalnie działają, ale czasami bez PCta po prostu nie działają i już ;)

PiDi
Posty: 625
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: PiDi » 28 lis 2013 16:46

Bernard_K pisze:Wygląda na to, że "standalone apps" na cRIO generalnie działają, ale czasami bez PCta po prostu nie działają i już ;)
... Że jak?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Bernard_K
Posty: 26
Rejestracja: 07 sty 2010 23:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Lokalizacja: Wrocław / Oleśnica

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: Bernard_K » 28 lis 2013 16:56

Ano że tak.
Istnieje niezerowa liczba "startup.vi" (*.rtexe), które działają świetnie dopóki cRIO jest połączone z komputerem z LabVIEW RT, a które po odłączeniu od środowiska development (PC z LVRT) po prostu nie działają.
Nie, nie wymyśliłem sobie tego, niczego podejrzanego też nie przyjmowałem przed napisaniem powyższego :D

PiDi
Posty: 625
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: PiDi » 28 lis 2013 18:22

Ja to mam ostatnio dokładnie przeciwne doświadczenia - rtexe chodzi jak złoto, a w dev nijak ruszyć nie chce :P

A generalnie chodzi mi o to, że takie stwierdzenia ludzie potem czytają ("czasem działa, czasem nie") i wyciągają sobie jakieś różne, dziwne wnioski na temat LV ;)
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Bernard_K
Posty: 26
Rejestracja: 07 sty 2010 23:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Lokalizacja: Wrocław / Oleśnica

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: Bernard_K » 28 lis 2013 23:42

PiDi pisze:A generalnie chodzi mi o to, że takie stwierdzenia ludzie potem czytają ("czasem działa, czasem nie") i wyciągają sobie jakieś różne, dziwne wnioski na temat LV ;)
Ja uważam, że każdy program jest tak dobry, jak użyty w nim algorytm i z reguły nie zależy to od języka programowania.
Z kolei implementacja w danym języku jest tak dobra, jak programista, który ją tworzył.
Co do LV i "różnych, dziwnych wniosków": przecież nikt nikogo do używania LV nie przymusza. Jeśli ktoś umie zrobić taniej, szybciej i lepiej - kto mu broni?
Niektórzy uważają całe środowisko LV za "niepoważne", bo jest graficzne, kolorowe i w dodatku nie klepie się tysięcy linii kodu. Mój kolega (mechatronik-automagik z sekty Simaticów) twierdzi, że to i tak cud, że programy pisane w LV działają, bo jak może działać coś, w czym nie ma kółek (chodzi mu o wygląd bloczków na block diagramie) :D

Problemy, o których wspominałem wyżej moga wynikać zarówno ze specyfiki implementacji (żeby nie powiedzieć: niechęci programisty do czytania guide'ów), niezrozumienia pewnych opcji środowiska LV (chociażby: vi priorities), a dopiero później z ograniczeń architektury LVRT czy cRIO/cFP.
Gdyby środowiska programowo-sprzętowe nie miały ograniczeń, to do dziś dnia zamiast DAQów używalibyśmy mainframe'ów w stylu DAS3852, z którymi gadalibyśmy w przeróbce Basic'a pod SCPI. Niektórzy użyszkodnicy tego forum mieli tą wątpliwą przyjemność :ymdevil:

Wracając do tematu myślę, że trzeba dołożyć kilka kółek na block diagram i wtedy będzie hulać :))

AllanBradley
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2013 00:05
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: CompactRIO - przesyłanie programu

Post autor: AllanBradley » 29 lis 2013 13:25

Dzieki wam za materialy .
Zaraz zabieram sie do lektury jak bede mial watpliwosci to dam znac.

ODPOWIEDZ