PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
rafu_omc
Posty: 11
Rejestracja: 14 mar 2011 16:03
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: rafu_omc » 19 sie 2011 11:29

Cześć!
Mam takie pytanie: Czy możliwe jest korzystanie z Labview w czasie rzeczywistym na PC i jak to ewentualnie osiągnąć? Czy można by zainstalować np. jakąś dystrubucje Linuxa czasu rzeczywistego (np. RTLinux) i do tego LabView for Linux? I jak wygląda sprawa ze sterownikami do urządzeń, np. kart pomiarowych PCI. I czy aby pracować w trybie real time konieczne jest zainstalowanie modułu LabView Real Time, czy sam system operacyjny wystarczy. Dla Was pewnie takie pytania wydają się śmieszne ale to moję początki z systemami Real Time, więc wszystkich z góry przepraszam. Dodam jeszcze, że nie mam możliwości korzystania ze sterownika cRIO co byłoby niewątpliwie najlepszym rozwiązaniem.

pozdrawiam
rafu_omc

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Nowszy » 19 sie 2011 11:52

witaj

Możesz korzystać z PCta jako targetu RT, ale system z którego będziesz korzystać to LabVIEW RT, nie żaden Linux. Potrzebujesz do tego licencji:
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/13753
Pozdrawiam, Nowszy

rafu_omc
Posty: 11
Rejestracja: 14 mar 2011 16:03
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

Re: PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: rafu_omc » 19 sie 2011 15:49

Czy jest może jakaś wersja studencka/akademicka, chociaż przypuszczam, że pewnie nie ma? Chociaż ceny nie są aż tak duże, to jednak dla studenta to byłby spory wydatek. I czy ten dodatek może być w wersji LabView, którą posiada moja uczelnia?

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Nowszy » 19 sie 2011 17:42

Jeśli twoja uczelnia na Academic Site Licence (a większość dużych ma) to mają właściwie nieograniczoną liczbę licencji RT - czyli na kompach należących do uczelni możesz instalować. 'Zwykła' wersja studencka niestety nie ma tej licencji. Jak potrzebujesz więcej info - odezwij się na priv i podaj nazwę uczelni.
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
Harnas
Posty: 152
Rejestracja: 16 mar 2011 09:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Harnas » 05 gru 2012 08:24

Hej ;)

Potrzebuje w pracy przez jeden, moze dwa dni wykorzystac Labview w czasie rzeczywistym. Raczej ciezko bedzie przekonac szefa, zeby wydal pareset € na konkretny sprzet, ktory bedziemy potrzebowali tylko raz.

Z tego tez powodu moje pytanie:

Jak najtanszym kosztem mozna za pomoca LabVIEW generowac sygnal w czasie rzeczywistym z dokladnoscia do milisekundy?

Myslalem czy by nie uzyc do tego celu Linuxa, ale jeszcze nie znalazlem nigdzie konkretniejszych informacji na ten temat.

Czy jedynym, w miare tanim rozwiazaniem jest zakup Real-Time Modul i wykorzystanie jakiegos komputera jako target z system czasu rzeczywistego, tak jak to pisza na stronie NI ?

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Nowszy » 05 gru 2012 11:03

Witaj

To zależy co rozumiesz pod pojęciem 'czas rzeczywisty'. Jeśli sygnał jest z góry znany i nie będzie się zmieniał w czasie generacji, to nie potrzebujesz systemów czasu rzeczywistego - wystarczy dowolna karta akwizycji danych, która umożliwia buforowaną generację sygnału
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
Harnas
Posty: 152
Rejestracja: 16 mar 2011 09:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Harnas » 05 gru 2012 11:13

Potrzebuje parokrotnie wygenerowac sygnal o dokladnie podanym przeze mnie czasie.

W uproszczeniu i na przykladzie:


Jezeli odbierajac sygnal cyfrowy jego wartosc zmienila sie z 0 na 1 o 12:30:00,000 to dokladnie 3 ms pozniej chce wygerowac sygnal 5V.

Bardzo wazna jest dokladnosc, a ewentualny blad przez opoznienie musi byc powtarzalny. Tak, zeby przy pozniejszej analizie mozna bylo odpowiednio sie z nim obejsc.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Nowszy » 05 gru 2012 15:33

Trzebaby przeprowadzić testy, ale tak na oko, powinno się dać to zrobić na karcie z serii M lub X - robisz continous acquisition z triggerem 'digital edge', natomiast sygnał który generujesz (czyli jest zbuforowany na karcie) ma 3 ms ciszy najpierw a potem faktyczny sygnał. Pytanie podstawowe: co to znaczy 'dokładnie 3ms'? Z jaką dokładnością?
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
trooper
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2012 17:44
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: trooper » 05 gru 2012 20:13

Witam,

Dokładnie 3ms później to się nie da - może chociaż akceptowalne jest 5-20 ns opóźnienia?
Z pewnością zrobisz to na karcie pomiarowej ... mam jedynie opory żeby powiedzieć że na pewno uda się to zrobić na usb 6009, ale pewnie nawet ta powinna mieć stały jiter, który da się zmierzyć i wziąć pod uwagę przy generacji - także całkiem tanio zrealizujesz swoje zadanie. Zdecydowanie nie potrzebujesz do tego systemu RT.

Pozdrawiam i życzę powodzenia

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Nowszy » 11 gru 2012 14:15

trooper, obawiam się że na 6009 się nie uda - do tego potrzebne są zaawansowane funkcje triggerowania, których w 6009 niestety nie ma.
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
trooper
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2012 17:44
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: trooper » 11 gru 2012 17:12

Jakie opcje zaawansowane masz na myśli? Jeżeli tzw. advanced trigger - to z opisu nie wynika konieczność wielokrotnego zazbrajania w ramach jednego zadania.
Aczkolwiek fakt - może się nie dać tego zrobić na 6009 - ale z innego powodu - chodzi o brak bufora na sygnał wyjściowy, który przez to może być generowany jedynie w trybie "intermediate", czyli w while'u i przez to niemożliwe może być triggerowanie tagiego wyjścia. Nie wykluczam jednak możliwości wykorzystania timera do wygenerowania 0/1 - nie mam tej karty więc trudno mi się kompetentnie wypowiedzieć.

Jak będą problemy to chętnie pomogę.
Pozdrawiam

may
Posty: 96
Rejestracja: 20 lut 2012 12:30
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice / Ruda Śląska

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: may » 11 gru 2012 20:45

trooper, nie wiem czy zauważyłeś, ale Nowszy to człowiek z NI. I jak człowiek z NI mówi że nie da się czegoś zrobić na sprzęcie NI to pewnie rzeczywiście się nie da :P

Ew. to spisek żebyśmy wszyscy kupili najdroższe PXIje ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: Mikrobi » 11 gru 2012 21:35

A tutaj spekulował bym o wyjątkowości sytuacji may

trooper dosyć...hm... dobrze :) zna się na rzeczy:) zwróć uwagę na inżynierskie podejście :)
..zresztą pewnie się sam wybroni :)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

PiDi
Posty: 602
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: PiDi » 11 gru 2012 22:37

may pisze:I jak człowiek z NI mówi że nie da się czegoś zrobić na sprzęcie NI to pewnie rzeczywiście się nie da :P
Nie przywiązywałbym się przesadnie do takiego poglądu :D
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
trooper
Posty: 22
Rejestracja: 22 paź 2012 17:44
Wersja środowiska: LabVIEW 2012
Kontakt:

Re: PC + LabView + system czasu rzeczywistego

Post autor: trooper » 12 gru 2012 14:19

may - nie dość że zarzucasz mi brak spostrzegawczości to jeszcze i kompetencji przy braku jakiegokolwiek merytorycznego wyjaśnienia ... i to w jednym zdaniu ... brawo :ymapplause: za wejście w dyskusję
Wiem, że Nowszy jest z NI, dlatego zapytałem o szczegóły jego wypowiedzi: dlaczego się nie da zrealizować zadania na danym sprzęcie (pytanie o zaawansowane opcje triggera).
Dużą różnicą jest niemożność wykonania specyficznej genracji przez brak zaawansowanych opcji triggera (bo niewiele kart je ma) czy przez brak bufora na sygnał wyjściowy czy przez brak możliwości skonfigurowania wyjścia licznika (bo wiele kart ma te opcje).
Akurat okazuje się (w końcu sięgnąłem do dokumentacji), że 6009 nie może wygenerować takiego impulsu z dwóch ostatnich powodów.
Mimo to udaje się tak skonfigurować kartę, że wygeneruje ona sygnał dość szybko - tj. 3 ms +/- 1 ms po otrzymaniu impulsu na PFI0 ... jest to oczywiście daleko od "dokładnie" ale czasem wystarcza.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ