Niepoprawne impulsy sterujace

Tematy związane z LabVIEW pracującym w czasie rzeczywistym.
Fidel
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2010 15:35
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Niepoprawne impulsy sterujace

Post autor: Fidel » 27 paź 2010 18:25

Witam wszystkich forumowiczów :)

Projekt, którym aktualnie się zajmuje polega na uzyskaniu 6 impulsów sterujących dla filtru synchronicznego. W sytuacji, gdy 1, 2 i 3 harmoniczna są symulowane przez generatory (fala sinusoidalna), na digital waveform wcześniej wspomniane impulsy są do siebie proporcjonalne w odpowiednich odstępach czasu (program w załączniku). Sytuacja niestety się zmienia w momencie gdy sygnał, jego amplituda, częstotliwość i faza są rzeczywiste z generatora. Wówczas każde uruchomienie programu powoduje losowe ustawienie impulsów ich szerokość i miejsce w czasie. W trakcie uruchamiania programu można zaobserwować prawdopodobnie zupełnie przypadkowe wartości fazy. Czy możliwe, że problemy z impulsami mogą wynikać z fazy ?? a jeżeli tak to w jaki sposób można by ustawić fazę na każdym przebiegu taką samą ?? (w pierwszym przypadku gdy nie ma udziału karty pomiarowej faza jest const = 0). Czy ten problem może być również związany z częstotliwością próbkowania ??

PS: Sory jeżeli pomyliłem działy ale to mój pierwszy post na forum i w sumie pierwszy bardziej poważny kontakt z Labview.
Załączniki
Podział syganłu na impulsy.vi
(61.05 KiB) Pobrany 200 razy

Awatar użytkownika
spec.kolombo
Posty: 126
Rejestracja: 20 sie 2008 06:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Niepoprawne impulsy sterujace

Post autor: spec.kolombo » 28 paź 2010 07:31

A czy ustawiłeś jakiś 'trigger'? Jeśli twoja karta pomiarowa nie pozwala na ustawienie triggera analogowego, to możesz zrobić software'owy.

Częstotliwość próbkowania musi być conajmniej 2 razy większa niż najwyższa częstotliwość która może wejść na kartę (jeśli karta ma filtry antyaliasingowe to możesz ustawić conajmniej 2x najwyższa interesująca częstotliwość, ale jak możesz to daj więcej bo dla wysokich częstotliwości może Ci skrócić impulsy na digital waveform)
Lepiej być bogatym i zdrowym, niż biednym i chorym.
Spec Kolombo

Fidel
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2010 15:35
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Re: Niepoprawne impulsy sterujace

Post autor: Fidel » 05 lis 2010 15:35

Długo nie odpisywałem ale niestety nie miałem dostępu do labolatorium..

Jeżeli chodzi o częstotliwości próbkowania to fakt odpowiednio ustawiona znacznie poprawia impulsy. Niestety rozbieżność faz na generatorach symulujących fale sinusoidalne oraz na sygnale z generatora rzeczywistego są rozbieżne. Ta różnica nie jest duża (zawiera się w przedziale od 0-4) no ale niestety przy każdym uruchomieniu programu występuje, co najprawdopodobniej powoduje zmianę impulsów..

Karta, z której korzystam to NI USB-6009, niestety ona nie posiada triggera analogowego, a na dobrą sprawę nie za bardzo orientuje się jak taki trigger wykonać programowo. Problemem jest również to, że z tego co się orientowałem tej karty pomiarowej nie da się symulować przy użyciu DAQmx.

Zastanawiam się jak to możliwe, że dwa generatory symulujące fale sin które na wejście fazy mają podaną wartość fazy sygnału rzeczywistego na swoim wyjściu (wyjście fazy) dają wartość różną skoro są to te samego generatory?
Załączniki
Podział syganłu na impulsy1.vi
(171.32 KiB) Pobrany 279 razy
Ostatnio zmieniony 10 lis 2010 16:11 przez Fidel, łącznie zmieniany 1 raz.

Fidel
Posty: 6
Rejestracja: 13 paź 2010 15:35
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5

Re: Niepoprawne impulsy sterujace

Post autor: Fidel » 10 lis 2010 16:11

Trochę posiedziałem i wyszło mi aktualnie coś takiego (załącznik w poście wyżej). Jeżeli ktoś ma możliwość przetestowania tego na karcie pomiarowej oraz podanie wskazówek w czym może tkwić problem byłbym bardzo wdzięczny (impulsy dalej się nie zgadzają..). Jestem ciekaw czy takie sprowadzenie do jednej wartości fazy za pomocą round to the nearest ma jakikolwiek sens czy to może zupełnie zmienia wygenerowany sygnał (np. niezgodność z fazą, amplitudą i sygnałem bezpośrednio z generatora) ?

ODPOWIEDZ