aplikacja exe

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
Florentyna1982
Posty: 1
Rejestracja: 02 cze 2015 11:55
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

aplikacja exe

Post autor: Florentyna1982 » 02 cze 2015 12:11

Witam
Jako, że z labview zostałam wrzucona od razu trochę na głęboką wodę, nie mając wielkiego przygotowania informatycznego, to niestety nie mam rozbudowanych jeszcze podstaw. I chociaż udaje mi się, programy, które działają dobrze (UFFF :)), potem przychodzi taki dzień kiedy pojawia się PROBLEM. Ale do rzeczy!
Otóż stworzyłam prostą aplikację, która zawiera w sobie kilka elementów z IMAQ vision. Próbowałam następnie przekonwertować vi do aplikacji exe (poprzez wybór: Build application z Tools). No i niby wyszło, tylko tyle, że nie wczytuje się żaden obrazek (no może i się wczytuje ale kolor okienka obrazka jest czarny). Czy to oznacza, że powinno się używać specjalnych narzędzi do zapisywania vi jako aplikacje exe, gdy używa się IMAQA? Czy łatwo taką aplikacje następnie uruchomić na komputerze, który nie ma zainstalowanego labview, zarówno z systemem Windows jak i Mac OS? Czy coś dodatkowo powinno zostać doinstalowane na takim komputerze?

pozdrawiam serdecznie
Florentyna

Awatar użytkownika
semper fidelis
Posty: 73
Rejestracja: 28 paź 2014 20:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: aplikacja exe

Post autor: semper fidelis » 02 cze 2015 16:24

Mysle ze tutaj znajdziesz odpowiedzi (trzeba miec zainstalowane srodowisko do uruchomienia takowych programow):


http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 790075C53C

http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 5200665134

http://www.ni.com/tutorial/12530/en/#toc3
Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie, i to robi...

Awatar użytkownika
Harnas
Posty: 152
Rejestracja: 16 mar 2011 09:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2009

aplikacja exe

Post autor: Harnas » 09 cze 2015 07:50

Ewentualnie przy zapisywaniu do Exe cos zle poustawialas. Przykladowo o jakichs subViach zapomnialas albo nie wrzucilas ich potem do folderu z programem i sie zaladowac nie chca. Program sie wlaczy a potem sie krzaczy. :ymdevil:

Awatar użytkownika
micard
Posty: 164
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

aplikacja exe

Post autor: micard » 08 lip 2016 10:57

Z tego co wiem, stworrzenie aplikacji exe z modułami wizyjnymi wymagają dodatkowej licencji

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 693
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: aplikacja exe

Post autor: smiga » 09 lip 2016 12:50

Jeżeli nie wyskakują żadne błędy związane z brakiem bibliotek, licencji itp., to zbuduj program exe z zaznaczeniem opcji debagowania (zakładka Advanced - enable debugging), a następnie podglądnij sobie działanie programu (diagram blokowy) - coś działa inaczej w exe niż w środowisku developerskim.

Dodam jak to zrobić - po uruchomieniu programu exe klikamy w menu Labview: Operate/Debug Application or Shared Library i wpisujemy localhost w polu Machine or IP address name
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ