Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 22 wrz 2010 23:20

Witam,

Mam program skompilowany do .exe i na moim komputerze pod Vistą śmiga (office 2007). Działa też pod XP z Office 2007. Wrzuciłem go na XP (Office 2000) i pojawia się okienko microsoftu informujące mnie o zawieszeniu programu (w załaczniku blad.jpg). Wrzuciłem fragment kodu (działający, logujący i zawieszający się ... na tym jednym kompie - może komuś się też to uda :) ), który powoduje ten błąd - trzeci krok zabawy w otwieranie Excela przy pomocy ActiveX (metoda open - Workbooks) zawiesza program (sprawdziłem logując dane).

Ma ktoś pomysł skąd takie zachowanie? ... chyba przestaję lubić te ActiveX'y :-\
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ender
Posty: 137
Rejestracja: 02 cze 2005 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: Ender » 23 wrz 2010 06:15

Tak na szybko - z poniższego linku wynika, że na docelowym sprzęcie musi być ta sama wersja MS Office
Wersje Office
-Czy orał pan już kiedyś morskie fale?
Colon rzucił mu chytre spojrzenie.
-Nie złapie mnie pan na taki numer, sir - rzekł - Wszyscy wiedzą, że konie by potonęły.
Leonard umilkł na chwilę i przestroił swój mózg na Radio Colon ....

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 23 wrz 2010 07:07

zapomniałem o załączniku - poniżej:
Załączniki
projekt_testowy.zip
(141.55 KiB) Pobrany 219 razy
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 23 wrz 2010 11:46

Po kolejnych testach zauważyłem, że winna jest metoda "open" (3 krok), a jeżeli zmienię ją na "add" , czyli otwarcie nowego arkusza, wszystko jest OK - ten jeden "dziwny komputer" nie wywala programu. Niestety potrzebuję otworzyć, a nie utworzyć ... pusty :)
Sprawdzałem zapis ścieżki dostępu do pliku (wpisywałem apostrofy, cudzysłowy), ale chyba nie tędy droga.

Przy okazji jeszcze jedno pytanie, jak Koledzy zazwyczaj logują poszczególne kroki wykonywania się programu do pliku (dla własnych testów - jak to zrobiłem u góry obrazka)- jakiś sprawdzony prosty patent, żeby nie rysować za dużo ... przy pętlach ciągnięcie wszędzie referencji i ścieżki klastra błędu potrafi troszkę zaśmiecić program główny?
Przydało by się coś typu dyrektywy kompilacji w innych językach, którymi na końcu mogę wyłączyć część kodu odpowiedzialną za logowanie danych testujących - stosuje się coś takiego w LabVIEW?

Załączę prostszą wersję obrazkową:
Załączniki
excel1.png
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: wino » 01 paź 2010 12:01

smiga pisze:Przy okazji jeszcze jedno pytanie, jak Koledzy zazwyczaj logują poszczególne kroki wykonywania się programu do pliku (dla własnych testów - jak to zrobiłem u góry obrazka)- jakiś sprawdzony prosty patent, żeby nie rysować za dużo ... przy pętlach ciągnięcie wszędzie referencji i ścieżki klastra błędu potrafi troszkę zaśmiecić program główny?
Ja czegoś takiego nie robię, zapisuję tylko informacje o błędach. Jak mi program exe nie działa to po prostu go debugguje. TU link przedstawiający jak zdalnie można debuggować aplikację, jeśli chciałbyś to zrobić lokalnie wystarczy w polu IP address wpisać localhost.
smiga pisze:Przydało by się coś typu dyrektywy kompilacji w innych językach, którymi na końcu mogę wyłączyć część kodu odpowiedzialną za logowanie danych testujących - stosuje się coś takiego w LabVIEW?
Możesz śmiało korzystać z tego. Po krótkim rozkminianiu dojedziesz jak dobrze wykorzystać tą strukturę podczas kompilacji.

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 03 paź 2010 01:13

wino pisze: Ja czegoś takiego nie robię, zapisuję tylko informacje o błędach. Jak mi program exe nie działa to po prostu go debugguje. TU link przedstawiający jak zdalnie można debuggować aplikację, jeśli chciałbyś to zrobić lokalnie wystarczy w polu IP address wpisać localhost.
Mam jakiś problem z debuggowaniem exe. Ustawiłem wszystko jak "kazano", uruchamiam exe, klikam Connect i widzę w Connection Status jak ładuje kolejno wszystkie vi'e ... dochodzi do głównego vi'a ... i uruchamia mi się druga instancja tego samego programu exe, po czym mam okienko systemowe typu "program przestał działać - zamknij" - czyli zawiesił się program.
Co jest tego powodem - dlaczego program uruchamia się drugi raz?
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 03 paź 2010 23:24

Zrobiłem sobie prosty programik testowy, skompilowałem do exe i odpaliłem wspomniane debuggowanie - wszystko gra.

Dlaczego więc mój główny program (przysparzający mi problemy z excel'em na jednym komputerze) w środowisku LabVIEW działa bez problemów i na maszynie developerskiej jako exe też, a przy debaggowaniu .exe się zawiesza i wyłącza (podobnie się zawiesza na wspomnianym kompie - okienko systemowe i ..."zamknij program" ).
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: wino » 04 paź 2010 15:32

A jakiego systemu operacyjnego używasz? Ja miałem małe problemy jak pracowałem na windows 7 z labview 2009 ale w 2009 sp1 już wszystko grało.

Czasem mi się debugger nie włączał po prostu.

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: smiga » 04 paź 2010 16:33

Windows Vista i LabVIEW 2010 ... niebezpieczna kombinacja :-)
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: Excel i ActiveX - problem z aplikacją .exe

Post autor: wino » 04 paź 2010 16:43

No nie wiem, ciężki przypadek z tym debuggowaniem. Może support NI pomoże?

ODPOWIEDZ