Raport w Word'zie

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Raport w Word'zie

Post autor: smiga » 13 wrz 2010 22:48

Witam,

"Namalowałem" aplikację, która wysyła dane do raportu w Wor'dzie, czyli korzysta z "bloczków" dostępnych w palecie Report Generation.
Wszystko działa OK z poziomu LabVIEW. Niestety po skompilowaniu do exe wyskakuje błąd nr 7:

Possible reason(s):

LabVIEW: File not found. The file might have been moved or deleted, or the file path might be incorrectly formatted for the operating system. For example, use \ as path separators on Windows, : on Mac OS X, and / on Linux. Verify that the path is correct using the command prompt or file explorer.
=========================
NI-488: Nonexistent GPIB interface.


Complete call chain:
Get LV Class Default Value.vi
NI_report.lvclass:New Report.vi
druk.vi

LabVIEW attempted to load the class at this path:
D:\...moj_katalog\...moj_program\program.exe\1abvi3w\vi.lib\Utility\NIReport.llb\Word\NI_Word.lvclass


... czyli nie może czegoś znaleźć. Problem w tym, że w bloczku New Report nie podajemy żadnej ścieżki (więc to raczej nie tu problem), a zestaw odpowiednich VI'i , klas, bibliotek itp. powinien sam sobie dołączyć (taką miałem nadzieję :) ). Dołączyłem ręcznie wspomnianą NI_Word.lvclass ... ale nieczego to nie zmieniło.

Proszę o sugestie, pomysły ... pomoc
i z góry dziękuję

pozdrawiam
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Cuspy1
Posty: 38
Rejestracja: 12 cze 2009 09:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Raport w Word'zie

Post autor: Cuspy1 » 13 wrz 2010 23:07

Witam,

Kiedyś w wersji chyba 8.5 występował podobny problem (nie pamiętam dokładnego komunikatu).
Rozwiązywało się go poprzez dołączenie _Word Dynamic VIs.vi
Niestety pracuję na wersji 8.6.1 więc nie mogę zweryfikować, czy to ta sama sytuacja.

Jeśli to nie pomoże, sprawdź czy aby na pewno builder dołącza brakującą bibliotekę do pliku aplikacji, a nie jakiegoś support directory.

Daj znać czy ruszyło.

Pozdrawiam,
Maciej

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Raport w Word'zie

Post autor: Nowszy » 13 wrz 2010 23:39

Tak, to dokładnie ten błąd, baaardzo wiele osób się z nim spotyka. Tu masz pełny opis: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 62006AD402
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Raport w Word'zie

Post autor: Nowszy » 13 wrz 2010 23:39

Tak, to dokładnie ten błąd, baaardzo wiele osób się z nim spotyka. Tu masz pełny opis: http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 62006AD402
Pozdrawiam, Nowszy

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 690
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Raport w Word'zie

Post autor: smiga » 14 wrz 2010 20:56

Dziękuję, działa :)
... swoją drogą zastanawiam się czemu kompilator, wiedząc że wykorzystuje taki toolkit, sam nie doda odpowiednich bibliotek ...?
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ