LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 18 kwie 2010 11:21

Czy ktoś wie jak się kompiluje program z LabVIEW FF Runtime Engine 9.0.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: Nowszy » 18 kwie 2010 21:12

Moze to z powodu tego, że jest 21 w niedziele, ale.. co to jest FF? Foundation Fieldbus? FireFox? Fioletowe Fiołki? :)
Pozdrawiam, Nowszy

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 18 kwie 2010 22:33

Niewiem co oznacza skrót FF ale, wiem jak co to jest.
Pliki LabVIEW FF Runtime Engine 9.0 dodaje się do zwykłego runtim'a i po uruchomieniu działa jak zwykłe labview, jak by się w jakiś sposób dało skompilować aplikację z tym runtime'em to nawet programy ze scriptingiem by działaly.

Awatar użytkownika
Nowszy
NI Man
Posty: 501
Rejestracja: 30 maja 2008 08:33
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: Nowszy » 18 kwie 2010 22:42

Przyznam, że nie spotkałem się z czymś takim wcześniej. Masz jakiegoś linka który o tym mówi? Ja znalazłem tylko coś takiego: http://decibel.ni.com/content/thread/4761
Pozdrawiam, Nowszy

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 19 kwie 2010 00:31

Wiem co jusz oznacza skrót FF to Full Featured, znalazłem instalki w Labview DSC są to:

LabVIEW_FF_Runtime_Engine_Libs_90 zawiera pliki:
ffdllshell.lib, fflvapp.lib
które po zainstalowaniu znajdują się ...\National Instruments\LabVIEW 2009\applibs
Wystarczy zmienić fflvapp.lib na fflvapp.exe

LabVIEW_FF_Runtime_Engine_90 zawiera pliki:
lvffrt.dll, labview.rsc, lvdialog.rsc, lvicon.rsc, lvobject.rsc, lvserver.rsc, lvstring.rsc, nviobase.rc, visarc, IfDef.llb
kóre będą się znajdować ...\National Instruments\Shared\LabVIEW Run-Time\2009

Jak się uruchomi fflvapp.exe to pojawi się okno powitalne tak jak w labview z tą różnicą tak jakby były zainstalowane dodatkowe moduły takie jak fpga, microprocesorsdk, moduł do symulacji i itd...

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 21 kwie 2010 21:53

No nareszcie udało się skompilować działający program ze scriptingiem, O to przykładowy programik czasami przydatny żeby działał trzeba mieć zainstalowanego labview runtime engine 9.0 oraz labview ff runtime engine 9.0 pochodzącego z instalki labview dsc 2009.
VI Captured.png
VI Captured.png (6.17 KiB) Przejrzano 10601 razy
Załączniki
VI Capture.zip
(126.53 KiB) Pobrany 275 razy

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: wino » 16 cze 2010 14:03

Nie potrzebnie się męczyłeś. Żeby tak skompilować program wystarczy w zwykłym edytorze Exe zaznaczyć opcję Enhanced DSC Run-Time support. Patrz obrazek.

Ale w tym co napisałeś jest jeden problem. Trzeba mieć osobną płatną licencję na FF Run-Time. Myślisz, że jest jakiś inny sposób na używanie funkcji, które normalnie nie działają w zwykłym Run-Time'ie?
Załączniki
DSC.png

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 16 cze 2010 15:31

Nie trzeba mieć licencji płatnej, mnie działało bez licencji, tylko problem jest w czym innym, natomiast trzeba posiadać do tego pliki provider'ów, to takie pliki z roszerzeniem *.mxx, oraz licencje *.mxxlic, i niektóre moduły wymagają kofiguracji w pliku labview.ini.

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: skoziate » 16 cze 2010 15:53

Oczywiście, że po przeniesieniu wymaganych komponentów ręcznie ze środowiska deweloperskiego będzie działać. Ale nie oznacza to, że jest to legalne. Środowisko run-time jest wymagane i licencja jest płatna: http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/1012
Pozdrawiam,
Sebastian

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 16 cze 2010 16:53

Gzie jest napisane że trzeba instalować cały moduł DSC, wystarczy z tego modułu zainstalować dwa componenty wyżej napisane, równie dobrze mogę zainstalować wszystkie moduły jakie są NI na licencjach evaluacyjnych, a i tak providery będą posiadały pełne licencje, a następnie skopiować w odpowiednie miejsce do runtima FFRTE i będę mógł uruchomić wszystko za darmo.

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: skoziate » 16 cze 2010 17:07

Podczas instalacji użytkownik wyraża zgodę na warunki licencji, która mówi:

4. Restrictions. You may not: (i) reverse engineer, decompile, or disassemble the SOFTWARE (except to the extent such foregoing restriction is expressly prohibited by applicable law); (ii) use the SOFTWARE to gain access to unencrypted data in a manner that defeats the digital content protection provided in the SOFTWARE; (iii) sub-license, lease, or rent the SOFTWARE; (iv) (other than as expressly permitted under this Agreement) distribute in whole or part, modify, or create derivatives of the SOFTWARE or distribute applications created with the SOFTWARE
Pozdrawiam,
Sebastian

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: wino » 16 cze 2010 17:08

Ok. Czyli tak jak myślałem średnio na jeża. Bo skopiować to sobie każdy może, ale to nie jest rozwiązanie tego problemu.

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 16 cze 2010 18:57

Poakż mi gdzie tak pisze że nie mogę zainstalować sobie kilku komponentów z całego modułu, z resztą instalując sobie kilka komponentów nie wyrażam żadnej zgody na warunki licencji gdyż nieużywam głównego setupa. Co do runtime'a ffrte jest całkowicie darmowy tak samo jak zwykły runtime.

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: wino » 16 cze 2010 19:14

hmm,

z tego co napisał skoziate to nie jest za darmo, darmowa jest tylko wersja eval.

Z pełnym entuzjazmem bym się zgodził z Tobą lordexod, ale nie masz racji.

lordexod
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2008 14:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Kontakt:

Re: LabVIEW FF Runtime Engine 9.0

Post autor: lordexod » 16 cze 2010 19:59

Ja mam wersje eval labview 2009 i mogę skompilować wersje z rutimem ffrte bez licencji, z resztą kożystam ze scriptingu i wszystko mi działa mimo że nie mam płatnej licencji, ostatno nawet skompilowałem program do szybkiego kompilowania aplikacji coś w rodzaju application bulder'a.

ODPOWIEDZ