ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 17 lis 2009 21:35

Witam

Mam problem ze zrobieniem instalki z takiego programu:
activeX.jpg
Służy on do podglądu obrazu z kamery przez złącze FireWire. Pobrałem odpowiednie sterowniki itd. ze strony http://www.imagingcontrol.com/en_US/dow ... xtensions/ i wszystko działa cacy na komputerze na którym to napisałem. Nawet po zrobieniu exe też. Problem zaczyna się po zrobieniu instalki i uruchomieniu na innym komputerze (instalowałem też te sterowniki i komponety ze strony). Pojawia mi się błąd że "nie znaleziono device" (w wolnym tłumaczeniu). Na stronie znalazłem taki opis:
Distributing your Applications
If you want to install a compiled LabVIEW project that uses the IC LabVIEW extension, please note the following:
* The compiled LabVIEW application requires IC Imaging Control ActiveX. Your setup should, therefore, execute the IC Imaging Control runtime installation. The IC Imaging Control ActiveX and related files can be found in the Porgram Files\Common Files\ICImagingControl3 directory.

Tzn, że co? :-s Jak zrobić poprawną instalkę, co jeszcze trzeba dołączyć dla takiego programiku. Mój projekt wygląda tak:
activeX_proj.jpg
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 18 lis 2009 17:16

żadnej podpowiedzi? :-s :(( (-| #-o @-) :ymsigh:
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

Awatar użytkownika
coolfon
Posty: 232
Rejestracja: 01 gru 2007 08:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: coolfon » 18 lis 2009 17:32

Kliknij prawym na My Installer -> Properties -> Additional Installers. Pozaznaczałeś wszystkie wymagane elementy? Jak możesz to wrzuć screen'a z dostępnymi opcjami.

* The compiled LabVIEW application requires IC Imaging Control ActiveX. Your setup should, therefore, execute the IC Imaging Control runtime installation. The IC Imaging Control ActiveX and related files can be found in the Porgram Files\Common Files\ICImagingControl3 directory.
Zaglądałeś tam może? Jest tam coś ciekawego?

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 18 lis 2009 17:41

No wydaje mi się że tak. Nie wiele tutaj użyłem. Myślę jeszcze o IMaq ale to nie ten bład.
A jak się powinno wstawiać do instalki i potem wywoływać komponenty ActiveX w LabView?
adit3.jpg
adit2.jpg
adit1.jpg
A błąd dokładnie jest taki:
error.jpg
error.jpg (10.17 KiB) Przejrzano 9378 razy
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

Awatar użytkownika
coolfon
Posty: 232
Rejestracja: 01 gru 2007 08:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: coolfon » 18 lis 2009 18:33

Dzięki ActiveX możesz z poziomu LabVIEW w pewnym sensie korzystać z możliwości innych aplikacji, np. czytać pliki Excel'a (lub do nich zapisywać). Sam pisałem kiedyś aplikację, która m.in. odczytywała temperaturę z pirometru korzystając właśnie z ActiveX (do pirometru dołączony był stosowny soft, a LabVIEW sobie z niego korzystało). Aby aplikacja ta ruszyła na innym kompie (bez LabVIEW) poza odpowiednim runtime'em trzeba było zainstalować właśnie ten soft.

Działa Ci ta kamerka na komputerze docelowym?

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 18 lis 2009 18:37

Na programach dołączonych do kamery i uruchamianych na komputerze docelowym wszystko jest OK i działa a mój program nie... A w katalogu common jest to::((
wcomon.jpg
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Aktualnie TRW

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: rumcajs » 19 lis 2009 07:08

Jeżeli zainstalowałeś "IC Imaging Control runtime installation" to ActiveX do tej kamerki powinien się zarejestrować.
Dla pewności zarejestruj go ręcznie poleceniem:
regsvr32 C:\Program Files\Common Files\ICImagingControl3\icimagingcontrol.ocx
Przyjmuję, że OS jest taki sam jak na developmencie i prawa admina masz.
Rumcajs.

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 20 lis 2009 11:59

Troszkę rzeczy sprawdziłem i takie mam wnioski:
1. Po zainstalowaniu sterownika kamery, programu IC Imaging Control SDK 3.0, oraz wersji instalacyjnej mojego programu na obcym komputerze, lecz na którym była zainstalowana podstawowa wersja Labview 8.2 - Program z instalki zadziałał. :)
2. Na komputerze docelowym po zainstalowaniu na świeżo XP z SP3 i wszystkich dodatków z IC jak poprzednio niestety program nie działa lecz pojawiają się inne błędy: "Control could not be loaded" (komponent ActiveX z IC) i "Niepoprawna funkcja w IC_GetDevices.vi....". Wygląda na to że nie może znaleźć komponentu activeX i ten błąd jest tego wynikiem.

Te dwa pkt. skłaniają mnie do wniosku że jednak coś brakuje z komponentów (dodatków instalacyjnych) Labview bo jak widać w pierwszym przypadku wszystko zadziałało. Lecz niestety znowu skończyły mi się pomysły...
Pozdrawiam :(
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

Awatar użytkownika
vugie
Posty: 383
Rejestracja: 17 lis 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Warszawa

ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: vugie » 20 lis 2009 12:20

Spróbuj zamiast tworzyć instalki, zainstalować na komputerze docelowym całe Run-Time Engine dokładnie dla Twojej wersji LV (do znalezienia na ni.com) i potem tylko skopiować exe-ki.

Awatar użytkownika
bartus
Posty: 141
Rejestracja: 07 maja 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Lokalizacja: Wrocław/Żory
Kontakt:

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: bartus » 20 lis 2009 13:07

Ew mozna jeszcze odwrocic kolejnosc instalowania - najpierw ru-time a potem sterowniki do kamerki
Jest pare rzeczy dla których warto zyc - TO,UE i nie zmienia sie nic :)

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: ActiveX i wersja instalacyjna z IC Imaging

Post autor: mikema72 » 20 lis 2009 21:42

Jeszce jedno sprawdziłem. Wyraźnie coś potrzeba z LV ponieważ do komputera, który był "czysty" tzn 2 pkt. z poprzednich wiadomości, dograłem tylko podstawową wersję LV 8.2 bez żadnych dodatków i wszystko działa super. Coś jednak trzeba jeszcze doinstalować może jakieś dll z LV. Niestety nie mam pojęcia. A czy jest jakaś możliwość aby sprawdzić co program używa w danej chwili? Jakie dll np.?
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

ODPOWIEDZ