Run-time engine a komunikacja przez rs.

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 185
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Run-time engine a komunikacja przez rs.

Post autor: fajfi » 02 cze 2009 13:27

Cześć,
mam następujący problem:
Napisałem, a raczej trochę przerobiłem program do komunikacji przez rs z multimetrem cyfrowym.
Działał znakomicie.
Następnie skompilowałem go do pliku .exe, ponieważ ma chodzić na starszym komputerze, który raczej "nie pociągnie" labview.
Ściągnąłem odpowiedni run-time i zaistalowałem na docelowej maszynie.
Niestety po odpaleniu exeka, komunikacja zniknęła...
Nie pojawia się, żaden komunikat o błędzie.
Aha, porty rs działają, gdyż przetestowałem na tym komputerze komunikację z multimetrem za pomocą softu dostarczonego przez producenta.
Czy ktoś zna przyczynę braku komunikacji i co zrobić aby powróciła?
Pozdrawiam
Fajfi

Awatar użytkownika
rumcajs
Posty: 209
Rejestracja: 17 paź 2004 00:00
Lokalizacja: Aktualnie TRW

Re: Run-time engine a komunikacja przez rs.

Post autor: rumcajs » 03 cze 2009 06:40

Jaka wersja LV ?

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Run-time engine a komunikacja przez rs.

Post autor: wino » 03 cze 2009 06:58

pewnie musisz zainstalować jeszcze Runtime'a do VISY

VISA Runtime Engine 4.5
Ostatnio zmieniony 03 cze 2009 07:02 przez wino, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fajfi
Posty: 185
Rejestracja: 28 sty 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2010
Lokalizacja: Wrocław

Re: Run-time engine a komunikacja przez rs.

Post autor: fajfi » 03 cze 2009 09:12

Bingo!
Właśnie brakowało run-time dla visy.
Teraz chodzi jak brzytwa.
Dziękuję za pomoc.
@Rumcajs: LV 8.0, ale to już chyba bez znaczenia?
Fajfi

ODPOWIEDZ