tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Tematyka związana z Aplication Builderem oraz tworzeniem wersji exe programów w LabVIEW. Problemy związane z instalatorem programów oraz ich zabezpieczaniem.
polo
Posty: 28
Rejestracja: 17 mar 2009 11:09
Kontakt:

tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: polo » 30 mar 2009 21:43

witam!
mam pytanko:stworzyłem pewien program i chciałbym zeby po jego uruchomieniu włączał się panel użytkownika bez widocznych pasków narzędzi itp. oraz bez możliwości ingerencji użytkownika w strukturę programu.czy chodzi tutaj o tworzenie EXE?
pozdrawiam

Awatar użytkownika
coolfon
Posty: 232
Rejestracja: 01 gru 2007 08:59
Wersja środowiska: LabVIEW 2009
Kontakt:

tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: coolfon » 30 mar 2009 22:45

Aby nie było widać pasków narzędzi wcale nie musi to być plik exe. Kliknij sobie prawym przyskiem na ikonie Twojego vi'a (w prawym górnym rogu okna panelu/diagramu), wybierz VI Properties, a potem Window Appearance -> Customize.

Co do ingerencji użytkownika, to możesz też ustawić kontrolki na 'disabled' poprzez property nodes.

Natomiast jeśli nie chcesz żadnej ingerencji w kod to faktycznie zrób plik exe... Albo zablokuj diagram hasłem ;D
Ostatnio zmieniony 30 mar 2009 22:51 przez coolfon, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ky3orr
Posty: 149
Rejestracja: 10 gru 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 8.6
Lokalizacja: Siechnice
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: ky3orr » 31 mar 2009 13:09

polecam metodę przytoczoną przez coolfona -> blokada podglądu VIja na hasło. akurat u mnie soft odpala się w środowisku w którym je piszę więc nie ma sensu robić exe, za to efekt murowany - oczywiście Ci co mają to hasło znają, ale zabezpieczenie przed nieumyślną gmeraniną w kodzie działa na jak należy :)
pozdrawiam
KY3ORR

Okablowanie audio / RF -> www.CabLAB.eu

Awatar użytkownika
wino
Posty: 548
Rejestracja: 23 gru 2005 00:00
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: wino » 01 kwie 2009 06:51

ja jeszcze dorzucę od siebie, że zaletą exe jest to że program będzie działał trochę szybciej niż program, który działa na źródłach

marwis
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2008 21:29
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Lokalizacja: Gdy
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: marwis » 01 kwie 2009 14:51

A da się zablokować panel od razu po włączeniu programu, jeszcze przed jego uruchomieniem? Mam panel na cały ekran i nie chciałbym żeby ktoś miał możliwość przewijania go.

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1315
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: jogurt_owocowy » 01 kwie 2009 15:12

Tak jak wspomniał coolfon: Wejdź w VI Properties -> Window Appearance -> Customize i zwróć uwagę na opcje: Show vertical scroll bar, Show horizontal scroll bar oraz Allow user to resize window.
Pozdrawiam

marwis
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2008 21:29
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Lokalizacja: Gdy
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: marwis » 01 kwie 2009 15:27

Tak, te opcje już zastosowałem, chodzi mi jeszcze o to, czy możliwe jest takie zablokowanie ale jeszcze zanim uruchomi się program(run)?

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1315
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: jogurt_owocowy » 02 kwie 2009 11:14

czy możliwe jest takie zablokowanie ale jeszcze zanim uruchomi się program(run)?
Chyba się nie da. Czemu miałoby to służyć w trybie edycji?

marwis
Posty: 22
Rejestracja: 17 paź 2008 21:29
Wersja środowiska: LabVIEW 8.5
Lokalizacja: Gdy
Kontakt:

Re: tworzenie panelu "zablokowanego":) exe?

Post autor: marwis » 02 kwie 2009 21:45

Hmm, pewnie źle kombinuje. Da się tak zrobić, żeby przyszły użytkownik nie miał dostępu do trybu edycji. Chodzi mi o to, żeby osoba która będzie tego używać, nie mogła przesuwać panelu, min. dlatego że zajmuje całą pow. ekranu.

ODPOWIEDZ