Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 140
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU

Post autor: dajpanspokój » 19 gru 2017 17:00

Hej

Bede musial zaprojektowac aplikacje ktora zczytuje pomary 6DOF (gyro i akcelerometr) i wyswietla je na wykresie 3d
Cos w tym stylu: https://www.youtube.com/watch?v=6ijArKE8vKU#t=50s
Znajac zycie pewnie bede musial ten wykres zrobic bardziej interaktywny tzn dodawanie jakichs opisow, dodatkowych obrazkow w jakims miejscu, linkow do innych czesci aplikacji itp.
Czy mial ktos doswiadczenie z robieniem takich aplikacji? Czy 3d ploty w LabVIEW sa na tyle elastyczne żeby na nie dodawac jakieś fruwające przyciski w 3d itp? Czy są może jakieś inne CADowe/Matlabowe albo pythonowe ploty (wymieniam to co mniej wiecej umiałbym użyć), które można zintegrować w LabVIEW?
Obrazek

Zyga
Posty: 76
Rejestracja: 26 sty 2012 23:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU

Post autor: Zyga » 20 gru 2017 14:57

3d ploty w LV są zrobione na bazie 3d picture. Na upartego możesz zrobić własną implementację takiego plotu i będziesz miał pełną funkcjonalność openGL jaką udostępnia wrapper LV.
Co do importu innych kontrolek - nie wiem, nigdy nie sprawdzałem.

pawhan11
Posty: 61
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU

Post autor: pawhan11 » 20 gru 2017 22:19

Patrzylem na to samo video dzisiaj :D
Krótkie pytanko, jaki jest drifft jeżeli chodzi o pozycje? Z tego co czytam to nie nadaje się to do określenia pozycji w 3d w zględem jakiegos punktu bazowego. Jak to wygląda w praktyce jeżell miałeś styczność?

https://www.youtube.com/watch?v=_q_8d0E3tDk
CLS - Certified LabVIEW Student

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 140
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Re: Okreslanie polozenia robota z pomiarow IMU

Post autor: dajpanspokój » 21 gru 2017 11:21

Hej

Dopiero zaczynam ten project, wiec robie prototyp.
Ten gosc z mojego filmu zakladal, ze po kazdym kroku jego noga sie nie rusza, wiec jezeli nie ma zadnych odczytow przyspieszenia przez jakis okreslony czas, to znaczy ze uklad stoi w miejscu. Spoko, ze moze go skalibrowac po kazdym kroku, ale ten jego projekt dziala tylko wtedy jak jest przyczepiony do jego nogi;D
Niestety u mnie nie bedzie mozna tego zalozyc, bo robot bedzie jechal w rurze najczesciej ze stala predkoscia i dosc rzadko zakrecal (a jezeli bedzie, to bedzie to powolny, dlugi zakret) wiec akcelerometr bedzie raczej totalnie bezuzyteczny i bedziemy musieli liczyc predkosc w jakis inny sposob np. robiac czesto zdjecia i je sklejac, albo predkosc silnika. Niestety nie ma miejsca na enkoder wiec to bedzie dosc interesujacy problem :)

Dzieki za ten filmik, dosc dobrze odzwierciedla wage problemu. Nie sadzilem ze ten drift tak szybko rosnie do duzego bledu!

Wracajac do mojego pytania, zaczalem sie bawic tymi obrazkami w 3d i pokrywaja 80% tego co chce zrobic wiec chyba bedzie ok
Obrazek

ODPOWIEDZ