Maszyna stanu i zapisywanie do excela.

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
KapitanBomba
Posty: 6
Rejestracja: 17 maja 2017 16:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Has thanked: 3 times

Maszyna stanu i zapisywanie do excela.

Post autor: KapitanBomba » 17 maja 2017 17:20

Cześc. Mam pytanie odnośnie zapisu pliku .csv albo .xls . Być może sprawa jest trywialna, i/lub była poruszana już kilka razy. Otóż mam maszynę stanu, która posiada kilka stanów. W stanie pierwszym, zbierane są pomiary i zapisywane do tablicy poprzez pętlę for (załącznik 1). Jeżeli skończy, zmieniają się pozostałe stany. W tym czasie nasz plik stoi i nic się z nim nie dzieje. Jeżeli znowu program wróci do stanu 1, to dane powinny się również zapisać tak samo, tylko kolumnę niżej (albo wiersz dalej, załącznik 2). Czyli że element i, ma znajdować się pod elementem i tablicy, tylko że niżej. Druga sprawa, to ktoś wie jak ustawić bloczki tak, żeby z automatu nadpisywało plik? Tzn, u mnie jest tak że przy takim ustawieniu jak w załączniku 1, co wejście w stan 1 pyta się o podanie ścieżki do pliku, co jest bardzo uciążliwe. Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Załączniki
2.PNG
2.PNG (2.7 KiB) Przejrzano 720 razy
1.PNG

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 908
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Maszyna stanu i zapisywanie do excela.

Post autor: Pitol » 18 maja 2017 16:01

Zapoznaj się z działaniem bloczka Write To Spreadhseet File.
Write.PNG
Write.PNG (1.43 KiB) Przejrzano 692 razy
Bloczek ten powinien spełnić 100% Twoich oczekiwań.
Pozdrawiam Pitol,

Certified LabVIEW Architect, Certified TestStand Developer.

KapitanBomba
Posty: 6
Rejestracja: 17 maja 2017 16:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2013
Has thanked: 3 times

Maszyna stanu i zapisywanie do excela.

Post autor: KapitanBomba » 25 maja 2017 15:38

No próbowałem trochę z tym i z Write To Measurement File, i coś nie może mi poprawnie zadziałać, może jakaś wskazówka?
[EDIT]: Nie ważne, już sobie poradziłem :D
Do zamkniecia.

ODPOWIEDZ