Warunek na porę dnia / roku

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Warunek na porę dnia / roku

Post autor: matiasss » 17 sie 2016 23:46

Witam,

Chciałbym uzależnić działanie systemu powiadomień w moim małym projekcie, a mianowicie zrobić warunek na porę dnia lub w drugim przypadku na porę roku (wybrane miesiące) tzn: określić noc na konkretne godziny i później użyć tego warunku w dalszym programie. Druga bardzo podobna sytuacja z miesiącami.

Przykład: jeśli zdarzenieX i godzina nocna (przedział powiedzmy 21 - 5) to -> zapalenie diody.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Mateusz

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 916
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Warunek na porę dnia / roku

Post autor: Pitol » 18 sie 2016 07:54

Są w LabVIEW bloczki "Get Date/Time" i "Seconds to Date/Time". Z tego drugiego możesz wyciągnąć wszystkie informacje na temat czasu (dzień, miesiąc, itp., itd.)
Time.PNG
Time.PNG (8.13 KiB) Przejrzano 1025 razy
Teraz już masz wszystkie informacje potrzebne do zbudowania Twojego warunku.
Jeśli sygnał X i określony czas to dzieje się coś (np. struktura CASE).
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Awatar użytkownika
micard
Posty: 134
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Warunek na porę dnia / roku

Post autor: micard » 18 sie 2016 11:08

Bloczek Get Date/Time in Seconds nie jest konieczny.
Seconds to Date/Time automatycznie pobiera aktualny czas, jeśli nie ma nic podłączonego na wejściu

ODPOWIEDZ