Automatyzacja wyboru danych z klastra

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
PrzemB
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2015 18:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Automatyzacja wyboru danych z klastra

Post autor: PrzemB » 11 lut 2016 13:33

Witam,

mam pytanie dotyczące automatycznego wyboru odpowiednich danych z klastra (przykład w załączeniu). Mam w jednym klastrze kilka klastrów tego samego typu. W załączonym przykładzie wyboru właściwego "podklastra" dokonuję ręcznie ustawiając w "unbundle by name" właściwy klaster. Jak zrobić to automatycznie, tzn. tak, aby nie trzeba było zakładać osobnego, ręcznie ustawianego przypadku w strukturze case? Nie jestem pewien, czy jasno opisałem problem, ale mam nadzieję, że przeczytanie opisu i obejrzenie vi wystraczy do zrozumienia.

Pozdrawiam
Przemek
Załączniki
pick_from_cluster.vi
(13.94 KiB) Pobrany 84 razy

Zyga
Posty: 74
Rejestracja: 26 sty 2012 23:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Automatyzacja wyboru danych z klastra

Post autor: Zyga » 11 lut 2016 15:12

Masz zbiór elementów tego samego typu. Dlaczego nie pogrupować ich w tablicę?
Jeśli nadal nie posiadasz OpenG, pobierz przy pomocy VI Package Manager.
Tam znajdziesz VI o nazwie: Get Cluster Element by Name.vi.

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Automatyzacja wyboru danych z klastra

Post autor: PiDi » 11 lut 2016 19:02

Zyga pisze:Masz zbiór elementów tego samego typu. Dlaczego nie pogrupować ich w tablicę?
+1

No chyba, że jednak jest jakiś powód, to wtedy na przykład tak:
ClusterToArray.png
ObrazekObrazekObrazek

PrzemB
Posty: 26
Rejestracja: 24 mar 2015 18:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: Automatyzacja wyboru danych z klastra

Post autor: PrzemB » 12 lut 2016 08:51

Witam,

bardzo dziękuję za uwagi i pomysły rozwiązań.
Mam jeszcze jedno pytanie: pisaliście o zastąpieniu klastra tablicą. Rozumiem, ze na tablicach można przeprowadzać pewne operacje, których nie można zrobić na klastrze. Ale czy z punktu widzenia np. wydajności programu też są jakieś różnice? A może jakieś inne powody?

Pozdrawiam
Przemek

Zyga
Posty: 74
Rejestracja: 26 sty 2012 23:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Re: Automatyzacja wyboru danych z klastra

Post autor: Zyga » 12 lut 2016 13:29

Hmm..
Wydajnością bym się nie przejmował. Natomiast podsłuchałem kiedyś, że np. dodanie do siebie 2 klastrów jest szybsze niż dodanie 2 tablic.. Jaka różnica - nie mam pojęcia.
Tablica przede wszystkim jest tworem dynamicznym, co pozwala na dodawanie/odejmowanie, jak również sięganie do różnych jej elementów w trakcie wykonywania programu. Z klastrem takich trików nie zrobisz.. bez robienia trików.

ODPOWIEDZ