Zapis danych do pliku tekstowego

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 30 gru 2014 21:35

Witam wszystkich. Jako pracę domową dostałam aplikację, której zdjęcie załączam niżej. Do całkowitego wykonania zostało mi oprogramowanie zapisu do pliku. Tylko w ogóle mi to nie wychodzi. Dane nie zapisują się ani do istniejącego pliku, ani nowy plik nie jest tworzony.

Moja przygoda z Labview trwa od jakiegoś tygodnia. Jestem jeszcze zielona :) Dlaczego to mi nie działa? Przecież użyłam wszystkich bloczków jakich trzeba użyć do zapisu.
Załączniki
RMS.png
Sylwia

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 917
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Pitol » 30 gru 2014 23:08

Całkiem (nie)głupie pytanie: ścieżka, którą podajesz jest prawidłowa?
Głównie chodzi mi o katalogi, bo plik to sobie stworzy sam jeśli go nie ma, ale katalogu niesitniejącego Ci z automatu LV nie stworzy.

Nie chce mi się za bardzo LV odpalać by sprawdzić czy Twoje pomysły działają, ale na pierwszy rzut oka jest ok...

Odpal sobie program na żarówce (Highlighted Execution - gdzieś obok przycisku Run) i zobacz co się dzieje (może gdzieś jakiś błąd jest...)

Mały offtop: tak w ogóle to Twój nick przestanie być aktualny jak już nie będziesz początkująca. I co wtedy? :)
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 06:41

Myślę, że nazwa użytkownika nie będzie mi przeszkadzać. Zawsze mogę przecież założyć nowe konto jeśli to stanie się problem :)
A co do tego gdzie zapisuję plik to po prostu na pulpicie - dla wygody. Przesyłam PrtSc tego co jest w ścieżce. Plik kkk.txt już istnieje na pulpicie i czeka za zapis do niego danych. A z tymi katalogami to o co Ci chodziło? Będę wiedzieć na przyszłość :)

Te cyferki, rzecz jasna, i wykresy się zmieniają. Wysłałam takie "puste" zdjęcie, bo nie chciało mi się podłączać urządzenia do komputera :)
Załączniki
RMS.png
Sylwia

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Mikrobi » 31 gru 2014 10:08

Patrząc na diagram i stan interfejsu przy uruchomieniu:
-jeśli pętla FOR na wejściu N, nazwanym dla niepoznaki 'Ile chcesz próbek?' ma wartość 0 wtedy wedle życzenia nie wykonuje operacji
- wyjściem z pętli jest tablica zawierająca ... tak, tyle 'Ile chcesz próbek?' czyli zero
- do pliku zapisuje się tablica zawierająca zero elementów po konwersji z zera elementów na format %g określone jako NaN (Not A Number)
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 11:49

Jejku... Przecież napisałam, że tutaj są zera, bo nie chciało mi się podłączać urządzenia do komputera. Normalnie te wartości i wykresy się zmieniają.
Sylwia

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 917
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Pitol » 31 gru 2014 13:26

Dam Ci dobrą radę, jak szukać błędu:

Zacznij wywalać po kolei kolejne elementy kodu, aż zacznie działać. Na prawdę, jest to jedyna słuszna metoda :)
Najpierw pętla wewnętrzna - zastąp ją stałą albo Random Number. Potem pozbądź się zewnętrznej i zobacz czy jednokrotne uruchomienie kodu coś zmieni.

W ogóle to musisz kombinować... Probówałaś odpalić kod z istniejącym już plikiem kkk.txt? A co się stanie gdy go nie ma? Czemu w ogóle ustawiasz "write-only"? Spróbuj bez tej opcji.

Daj znać co Ci wyjdzie.

Co do katalogów chodziło mi o to, że jak podasz ścieżkę "C:\dupa\terefere.txt" i katalogu "dupa" nie ma to LV się obrazi i wypluje błąd. Co do niestiniejących plików LV nie ma już tak restrykcyjnego podejścia.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 14:17

Ogólnie program mi działa tylko mam problem z samym zapisaniem danych do pliku.

"Probówałaś odpalić kod z istniejącym już plikiem kkk.txt? A co się stanie gdy go nie ma? Czemu w ogóle ustawiasz "write-only"? Spróbuj bez tej opcji. "
Z istniejącym i nieistniejącym efekt jest ten sam. Dane sie nie zapisuja. Ustawiłam write-only, bo read-write było wczesniej i nie dzialalo.

To ze ścieżką, którą podaję jest wszystko ok?
Sylwia

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 14:56

Ehh... Skasowałam While Loop. Przy pierwszym wykonaniu program zapisał mi do pliku NaNNaNNaNNaN. Przy drugim i kolejnych nic nie zapisuje. Włączam Żarówkę i wszystko jest ok. Co tu może być nie tak?
Załączniki
RMS.png
Sylwia

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 917
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Pitol » 31 gru 2014 15:25

No to spróbujmy z innej strony. W palecie File coś tam jest bloczek "Set File Position" (albo coś podobnego).
Wstaw go przed bloczek zapisu i ustaw tak, żeby ustawiał pozycję w pliku na koniec pliku.

Byćmoże dzieje się tak, że plik jest zapisywany, ale cały czas od początku.
Dlatego pisałem, żeby zastąpić tę pętlę FOR czymś prostszym, czyli np. Random Number. Pozwoli Ci to od razu sprawdzić, czy moja koncepcja jest słuszna.

Co do ścieżki: tak, wszystko jest w porządku.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 16:26

W takiej postaci działa jak trzeba :D Dzięki za pomoc, będę kombinować dalej :)
Załączniki
zapis_do pliku.png
Sylwia

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 17:18

Nie no, ja wymiękam. Ten sam kod teraz nie działa...
Sylwia

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 17:29

Czy to może być spowodowane tym, że teraz w tym pasku na górze z nazwą VI mam "/MyRio-1900" a nie tak jak wcześniej "/My Computer"?
Załączniki
RMS.png
Sylwia

Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Posty: 917
Rejestracja: 19 lip 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Kraków
Has thanked: 2 times
Been thanked: 7 times

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Pitol » 31 gru 2014 17:50

No jest taka szansa... zmień Target w oknie projektu na My Computer.
ObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj

Poczatkujaca_Sylwia
Posty: 13
Rejestracja: 30 gru 2014 21:19
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: Poczatkujaca_Sylwia » 31 gru 2014 18:19

Nie wiem, które to okno projektu. To to co otworzyłam?
Załączniki
Bez tytułu.png
Sylwia

PawelR
Posty: 38
Rejestracja: 03 sie 2014 16:12
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Zapis danych do pliku tekstowego

Post autor: PawelR » 01 sty 2015 12:33

Tak. Spróbuj przeciągnąć Trudne_Zadanie.vi z gałęzi "myRIO" do gałęzi "My computer".

Powodzenia
Paweł
Pomogłem? Kliknij "Pochwal" :)

ODPOWIEDZ