Wczytanie nietypowych danych z Excela do Labview

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
dzojstik22
Wersja środowiska: LabVIEW 2011

Post autor: dzojstik22 »

Witam,
mam nietypowy problem dotyczący wczytania danych z excela do labview. Męczę się z tym już trzeci dzień więc postanowiłem poprosić o pomoc. Problem wygląda następująco: Mam plik excela z rozszeniem CSV gdzie znajdują się wyniki badań z programu SolidWorks. Dwa punkty zapisywane są do jednej komórki excela i oddzielone są przecinkiem. Dodatkowo dwie pierwsze linijki excela posiadają nagłówek w formie tekstu. I tu pojawia się moje pytanie: W jaki sposób wczytać i "przefiltrować" takie dane aby stworzyć wykres na podstawie punktów. Interesowałoby mnie wczytanie danych do tablicy bo z wykresem to już bym sobie poradził. Dla zobrazowania problemu wklejam plik z danymi:
Załączniki
dane z excela MES.jpg
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Skorzystaj z bloczka Read Spreadsheet File z opcją czytania danych jako String. Potem już sobie w LV wytniesz pierwsze dwa wiersze, a z komórek wyciągniesz odpowiednie dane.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
dzojstik22

Re: Wczytanie nietypowych danych z Excela do Labview

Zrobiłem tak jak poradziłeś i można powiedzieć że działa ale wczytane wartości są typu string. Da się z takiego typu danych zrobić wykres?
Załączniki
wykres ze stringów.vi
(10.68 KiB) Pobrany 411 razy
Awatar użytkownika
Pitol
Moderator
Wersja środowiska: LabVIEW 2019

Post autor: Pitol »

Da się. Skorzystaj z palety String -> Conversions. Odpowiednią kolumnę, czy wiersz zamień sobie na liczby i wrzuć na wykres.
ObrazekObrazekObrazek
Chcesz taki podpis? Zajrzyj tutaj
dzojstik22

Jest ok- działa, wymóżdżyłem, że trzeba zrobić to kontrolką Fract/Exp String To Number Function- dzięki Pitol
ODPOWIEDZ