ilość pobranej cieczy

Tematy związane z tworzeniem dużych aplikacji. Zaganiednia dotyczące architektury oraz zasad tworzenia optymalnych rozwiązań.
karoln3
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2019 15:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

ilość pobranej cieczy

Post autor: karoln3 » 13 mar 2019 13:44

Cześć,
Poszukuję pomocy przy obliczeniu ilości pobranej wody przez pralkę, w tym celu mam zamontowany przepływomierz fs300a, z którego udało mi się odczytać przepływ wody w litrach na sekundę. Niestety nie wiem jak zrobić licznik/stoper coś co dało by mi czas przez jaki woda jest pobierana w wyniku czego będę mógł policzyć ilość pobranej wody. do obliczenia przepływu w l/s stworzyłem case z warunkiem obliczania ze amplituda sygnału jest >2 ponieważ w innym przypadku występują szumy sygnału z przepływomierza.
przepływ.JPG
Próbowałem korzystać z bloczka Timing and Transition Measurements zeby obliczyć czas trwania pulsu ale pojawia się błąd.
Dodatkowo chciałbym zrobić tak aby wartość pobranej wody w jakiś sposób "przechować" i dodać do niej kolejną w momencie gdy znowu będzie pobierana woda przez urządzenie (np w czasie płukania) oraz żeby te wartości narysować na wykresie wyglądającym w podobie do tego
woda_pobr.JPG
woda_pobr.JPG (32.39 KiB) Przejrzano 298 razy
Z góry dzięki

Awatar użytkownika
micard
Posty: 192
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: ilość pobranej cieczy

Post autor: micard » 13 mar 2019 15:47

Widzę, że projekt pralka się rozwija :)

Czujnik fs300a można z dobrym przybliżeniem potraktować jako impulsowy licznik. Każde zbocze narastające to ~3ml. Zliczając ilość impulsów i mnożąc ją przez 3ml dostaniesz całkowitą objętość.

Jeśli chcesz się trzymać częstotliwości - to sygnał trzeba scałkować. Najprościej to zrealizować przez pomnożenie wartości sygnału przez dT i sumowanie wyników (wyniki można sumować i przetrzymywać w rejestrach przesuwnych : shift registers)


Tak na marginesie - Czujniki typu fs300a mogą mieć spory błąd przy niskich przepływach - nie polecałbym ich stosowania do wykrywania powolnego wycieku.

karoln3
Posty: 4
Rejestracja: 24 sty 2019 15:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2017

Re: ilość pobranej cieczy

Post autor: karoln3 » 20 mar 2019 18:56

Czy podpowiesz jak zrobić zliczanie impulsów? Z tego co próbowałem robić czyli podłączać sygnał do wejścia ctr0 do karty i testując w DAQmx uzyskuje bardzo duże wartości rzędu 30000 po kilku sekundach oraz nawet w momencie gdy nie przepływa przez niego woda impulsy są zliczane. Próbowałem też korzystać z przykładowych programów w LV ale wyniki uzyskuje takie same.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 192
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Has thanked: 6 times
Been thanked: 6 times
Kontakt:

Re: ilość pobranej cieczy

Post autor: micard » 21 mar 2019 14:32

A Jaką masz kartę?
Czy wyjście czujnika podciągnąłeś do zasilania jak pokazane np tutaj:
https://www.openhacks.com/uploadsproduc ... -_wiki.pdf

ODPOWIEDZ