panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z głównym

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z głównym

Post autor: mikema72 » 10 lis 2006 20:33

Witam wszystkich czytających!
Nie wiem czy to dobry dział ale pytam tutaj...

Mam pytanie w sprawie nowych okienek. Chciałbym zrobić program wyświetlający w trakcie pomiaru, w głównym oknie jakąś pojedynczą wartość zmierzoną np co 1 s. To nie jest oczywiście problem, ale dalej zaczynają się dla mnie schody bo, chcę aby po kliknięciu na jakiś przycisk obok tej wyświetlanej wartości pokazał się w nowym małym okienku wykres histori przebiegu tej wartości np z ostatnich 30s i dodatkowo cały czas się aktualizował, czyli działał jednocześnie z programem głównym. I jeszcze jeden kłopot to to że takich okien w trakcie pomiaru musi się dać otworzyć kilka (np 5 jednocześnie). Bardzo, ale to bardzo proszę o jakąs podpowiedź bo szukam czegoś na ten temat już jakiś czas i nic... Może chociaż opis albo jakieś vi opisujące otwarcie działającego dodatkowego okienka (nawet z tym mam problem :cry: ). Zaznaczam że dopiero niedawno zacząłem pracę z LabView za wiele nie umię (ale szybko się uczę :wink: )
Z góry dziękuję

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z gł

Post autor: mikema72 » 15 lis 2006 09:39

Naprawdę, żadnych podpowiedzi?! :o
Może chociaż jak otworzyć dodatkowe okno aktualizowane (działające) jednocześnie z programem głównym... Jakieś pomysły... Dość dużo już sam wymyśliłem ale działania jednoczesnego jeszcze nie...
Czekam nadal :?

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z głównym

Post autor: Mikrobi » 15 lis 2006 11:28

No to opowiedz nam o sobie ...
8)

np. na jakiej wersji LabVIEW pracujesz...?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z gł

Post autor: Gość » 15 lis 2006 11:36

z kliknięciem obok wartości --> użyj event case
w event powkładaj subVI'e, w każdym subVI'u na początku niech będzie przypisywana wartość true/false w zależności w którą wartość klinąłeś do property node subVI'a show panel. a na panelu subVI'a możesz sobie umieścić co chcesz.
problem będzie , że jak wejdziesz do eventa i zatrzymasz się na subVI'u to nie wyjdziesz z eventa nie zamknąwszy subVI'a... ale pokolei - to też da się jakos załatwić.

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z gł

Post autor: mikema72 » 15 lis 2006 14:19

Opowiadam o sobie...
Pracuję na wersji 8.0 i troszkę już w Labview zrobiłem choć zajmuję sie nim dopiero od roku. Głównie zajmowałem się oprogramowaniem do kart pomiarowych Eagle PCI703s i USB26/30. Prowadzenie pomiaru w labview to jedno ale interfejs użytkownika to drugie i z tym mam opisane wcześniej problemy. Do otwierania kolejnych okien użyłem VI Reference (open itd) ale nie wiem jak uzyskać żeby to było okno równorzędne z głównym.

Awatar użytkownika
Mikrobi
Posty: 1210
Rejestracja: 08 paź 2003 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: United Kingdom

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z główn

Post autor: Mikrobi » 15 lis 2006 15:36

OK.
Wersja 8ma - bo o nią właśnie chodziło - powinna pomóc.
Możesz stosować Shared Variable.
Przy założeniu że "serwer danych" wygląda tak:
[img]http://home.agh.edu.pl/~sobkow/LabVIEW/ ... ERVERd.jpg[/img]
...oczywiście zmienne Historia i element Build Array można zamknąć w subVIju dla oszczędności miejsca.

Jako podgląd danych możesz zastosować VI wyglądający tak:
[img]http://home.agh.edu.pl/~sobkow/LabVIEW/ ... _histd.jpg[/img]
To oczywiście tylko idea. Zakładam że jeśli pracujesz w 8ce to projekt i zmienne ShVariables nie są ci chyba już obce?
pozdrawiam
Mikrobi

LabVIEW Champion, CLD, CPI

Gość
Posty: 656
Rejestracja: 10 lis 2003 00:00

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z gł

Post autor: Gość » 15 lis 2006 23:08

Mikrobi - jesteś wielki!
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Przyznaję się jak zobaczyłem to co narysowałeś to niewiele z tego wiedziałem... Ale troszkę grzebania w internecie i pomocy LabView i zrobiłem :D Działa cacy. Pozamieniałem troszkę żeby działało z moją kartą i OK. Pytanie tylko czy nie da się prościej tzn bez Shared variables (trochę dużo grzebania) i jak to się będzie sprawdzać dla np 16 kanałów - ale jest super. Dzięki jeszcze raz

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z gł

Post autor: mikema72 » 18 maja 2007 06:49

Witam - wznawiam temat!
Pojawił mi się wielki problem z oknami wykresów. Jest to o tyle dla mnie ważne, że po pół roku pisania programu znalazłem się w punkcie wyjścia :cry: .
Zrobiłem te wyskakujące i działające razem z głównym programem wykresy jako *vit (żeby zawsze były takie same) i w debugerze wszystko działa cacy tzn. główne okno (Behavior-default) ma 15 przycisków (każdy do innego kanału = inny wykres) i ten wykres jako *vit (Behavior-floating).
Nie wiem dlaczego (pewnie ja coś źle robię :oops: ) ale po kompilacji mojego programu tzn. BUILD wszystko przestaje działać. Kompiluje to w sposób taki że okno główne jest skompilowane do *.exe, a wywoływane okna wykresu z vit-a jest w katalogu Support w bibliotece *.llb. Po uruchomieniu okienka z wykresami, mające znajdować się zawsze widoczne na wierzchu, znikają (tzn idą pod okno progr. głównego)przy naciśnięciu okna głónego. Sprawdziłem i wygląda to tak jakby Behavior tego okienka vit nie było po kompilacji floating tylko wracało do default. Nie wiem czy nie za bardzo zamieszałem ale czekam niecierpliwie na każdą odpowiedź (CZAS!!!). LV8.0

mikema72
Posty: 72
Rejestracja: 09 sty 2006 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2011
Lokalizacja: Gliwice

Re: panel z wykresem w nowym oknie, działający razem z głównym

Post autor: mikema72 » 18 maja 2007 07:39

Sprawę rozwiązałem. - wystarczyło dodać do *vit-a wartość Behavior-floating w trakcie działania programu. Swoją drogą myślałem że parametry z Labview działają tak samo po kompilacji, ale jak widzę to nie zawsze. (Może coś źle robię?)
CLAD, LabVIEW 6.0 -> LabVIEW 2013

ODPOWIEDZ