Źle wyświetlane dane na wykresie

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
spalinowy
Posty: 113
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Źle wyświetlane dane na wykresie

Post autor: spalinowy » 17 mar 2019 18:45

W jaki sposób można poprawić wyświetlanie wykresu danych na wykresie? Chodzi o to, że w tej chwili tnie mi dane na wykresie na kawałki i po eksporcie do Excela mam wiele kolumn zamiast jednej. Z czego to wynika? To jest fragment większej aplikacji.
Załączniki
Wykres.vi
(86.09 KiB) Pobrany 20 razy

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 712
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Źle wyświetlane dane na wykresie

Post autor: smiga » 18 mar 2019 00:23

On nie tnie danych na kawałki, tylko masz wiele takich samych wykresów. Rozciągnij sobie Plot Legend (teraz wyświetla tylko Plot 0) i zacznij wyłączać (Plot Visible) ... a zobaczysz, że masz tego sporo. Zauważ, że na wykres wchodzi tablica klastrów tablic X i Y.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

spalinowy
Posty: 113
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Źle wyświetlane dane na wykresie

Post autor: spalinowy » 21 mar 2019 22:42

No nie do końca mogę się z tym zgodzić.
Bez względu na to, jak długo będzie mi rysowało wykres to i tak liczba wierszy będzie taka sama. Przybywa jedynie kolumn. Poza tym jak zmieni się częstotliwość jednej z sinusoid tak, aby powstawały ładne figury Lissajous, to w Excelu widać, że każda kolumna stanowi dalszą część danych.

Awatar użytkownika
smiga
Posty: 712
Rejestracja: 04 paź 2009 12:41
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Słupsk
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Źle wyświetlane dane na wykresie

Post autor: smiga » 22 mar 2019 01:38

Zrób prosty eksperyment - zamień pętle While na For, która wykona się tylko raz, albo uruchom program z wciśniętym stopem. Wyeksportuj dane do Excela...a okaże się, że to tylko dwie kolumny (X i Y). Po prostu wykres ma bufor, który pamięta więcej danych, a że generowane dane w każdej iteracji pętli są troszeczkę inne, więc zapamiętuje nowe. Jeżeli dwie stałe, tablice 1D (X i Y, kilka przykładowych danych), podłączysz przez Bundle do tego wykresu (w wersji z pętlą While), to również otrzymasz tylko dwie kolumny, bo dane nie będą się zmieniały, więc mimo kolejnych iteracji, wykres nie zapamięta więcej danych - będzie tylko jeden Plot...a teraz jest ich dużo.
__ Arkadiusz Śmigielski, tel. 662 01 01 74___
ObrazekObrazekObrazek

spalinowy
Posty: 113
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Lokalizacja: Warszawa
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Źle wyświetlane dane na wykresie

Post autor: spalinowy » 24 mar 2019 15:59

Dzięki za pomoc.
Udało się poprawić problem.

ODPOWIEDZ