Kontrola zmiany czasu

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Kontrola zmiany czasu

Post autor: Imaginatyk » 02 gru 2016 14:28

Cześć wszystkim,

mam pewien problem z minutnikiem zrobionym w labview. Mam kontrolkę, którą ustawiam czas. Chciałbym żeby ta kontrolka miała podziałkę czasową, a więc pomiędzy poszczególnymi jednostkami głownymi byla podziałka 60 a nie standardowo 100. Ustawiłem w ustawieniach aby była to kontrolka czasu relatywnego i mam teraz, że jedna jednostka czasu to minuta, ale pomiedzy kolejnymi minutami nadal jest np 1,82 a chciałbym aby było to np 1,46 czyli minuta i 46 sekund. Jest możliwość zmiany tego?

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 109
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Kontrola zmiany czasu

Post autor: dajpanspokój » 02 gru 2016 15:32

wez czesc dziesietna, pomnoz przez 60 i podziel przez 100

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Kontrola zmiany czasu

Post autor: Imaginatyk » 02 gru 2016 15:41

dajpanspokój pisze:wez czesc dziesietna, pomnoz przez 60 i podziel przez 100
Ale jak mam ja wyciagnąc z knoba? Na knobie mam podziałke od 1 do 10. Czyli mam 10 minut. Sęk w tym, że pomiedzy minutami mam podziałke 100 a nie 60. Jeśli możesz to opisz jak sie dostać do tej cześci dziesietnej z knoba

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 109
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Kontrola zmiany czasu

Post autor: dajpanspokój » 02 gru 2016 16:08

aaa knob, no ale czemu ustawiasz ze jednostka czasu to minuta? to powinna byc sekunda, a to co jest po przecinku to powinny byc setne sekundy.
Jesli twoj program dziala na minutach, mozesz przed zapisaniem wartosci do knoba pomnozyc przez 60, bo on przyjmuje input jako sekundy.

To jest 1 minuta 10 sekund max:
knob.PNG
knob.PNG (12.24 KiB) Przejrzano 1089 razy
Jak czegos nie zrozumialem to wrzuc vi

Awatar użytkownika
jogurt_owocowy
Posty: 1311
Rejestracja: 30 lis 2004 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Kraków
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Re: Kontrola zmiany czasu

Post autor: jogurt_owocowy » 02 gru 2016 16:55

Chciałbym żeby ta kontrolka miała podziałkę czasową, a więc pomiędzy poszczególnymi jednostkami głownymi byla podziałka 60
Też nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale może tak na szybko...
Jak dajpanspokój wspomniał, na wyjściu takiej kontrolki dostaniesz czas w sekundach.
Załączniki
knob as timer eggtimer.png
knob as timer eggtimer.png (13.56 KiB) Przejrzano 1084 razy
knob as timer eggtimer.vi
LV 2012
(7.91 KiB) Pobrany 43 razy

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Kontrola zmiany czasu

Post autor: Imaginatyk » 02 gru 2016 18:10

jogurt_owocowy pisze:
Chciałbym żeby ta kontrolka miała podziałkę czasową, a więc pomiędzy poszczególnymi jednostkami głownymi byla podziałka 60
Też nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, ale może tak na szybko...
Jak dajpanspokój wspomniał, na wyjściu takiej kontrolki dostaniesz czas w sekundach.
Zrobiłes dokładnie to o co mi chodziło. Dziękuje bardzo. Teraz jednak mam problem z pozostałym programem. Wcześniej jeżeli uzywałem zwykłego knoba to czas który zadałem był dzielony na 4 segmenty. Po upłynięciu każdego segmentu zapalała sie jedna dioda. Po upłynieciu całego czasu i zapaleniu ostatniej diody program sie konczyl. Jezeli uzyje tego programu co podesłales program chodzi sobie cały czas dopoki sam go nie przerwe. Mimo iż nastawilem 1:20 to liczy dalej. Dlaczego?
Załączniki
Bez tytułu.png

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 109
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Kontrola zmiany czasu

Post autor: dajpanspokój » 02 gru 2016 19:02

Bo knob podaje wartosc w sekundach. Jesli ustawisz 1:20, to do petli wejdzie ci wartosc 80
Oprocz tego, zainicjalizuj shift register na 0 przed wejsciem do petli, bo za kazdym zaczniesz program z inna wartoscia
i zamiast opoznienia ktorego uzywasz, uzyj "Wait until next Multiplier"-> poczytaj tutaj czym sie roznia http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/ ... 57004DD8E2
I polecam uzywanie opcji "highlight execution" przy uruchamianiu (ta zarowka na gorze)

ODPOWIEDZ