komunikaty w labview

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 24 lis 2016 17:53

Witam

Mam pytanie jak zrobić komunikaty w labview które mierzą częstotliwość lub napięcie i w razie błędniej wartści informuja o tym? Dodam ze program powiazany jest z sterownikiem PLC. Zrobiłem structure case i owszem wyskakuje komunikat ale cały czas po kliknięciu ok komunikat się powtarza.

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: komunikaty w labview

Post autor: pawhan11 » 24 lis 2016 21:08

Pewnie dla tego ze warunek caly czas jest spelniony. :)
Dodaj sobie jakoegos booleana ktory sie zapali w momencie przekroczenia limitu i po problemie.
CLS - Certified LabVIEW Student

Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 25 lis 2016 11:10

a jakies inne rozwiazanie ponieważ dalej problem pozostaje nie rozwiazany? w załączniku pokazuje w przyblizeniu oco mi chodzi
Załączniki
Untitled 1.vi
(8.97 KiB) Pobrany 38 razy

Awatar użytkownika
micard
Posty: 134
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: komunikaty w labview

Post autor: micard » 25 lis 2016 13:10

ten układ wyswietla błąd tylko raz. Aby ponownie zobaczyć komunikat układ musi najpierw powrócić do wartości dozwolonej
Ostatnio zmieniony 25 lis 2016 21:54 przez micard, łącznie zmieniany 1 raz.

Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 25 lis 2016 15:17

dzięki za szybką opdowiedź, ale wciąż wyskakuje mi komunikat za komunikatem i nie moge zmienic wartość

Awatar użytkownika
ksyhu
Posty: 31
Rejestracja: 06 lis 2009 19:15
Wersja środowiska: Nie mam LabVIEW
Lokalizacja: Kraków

Re: komunikaty w labview

Post autor: ksyhu » 25 lis 2016 15:25

Zobacz załącznik.
Załączniki
Pick.png
Pick.png (27.39 KiB) Przejrzano 1245 razy
Często prowadzę z sobą długie rozmowy i jestem przy tym tak mądry, że czasami nie rozumiem ani jednego słowa z tego, co mówię.

Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 25 lis 2016 16:02

mógłbyś to wrzucić w .vi ?

Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 25 lis 2016 17:23

mam jeszcze prośbę bo raczkuję w labview dopiero i mam pytanie jak współgrać działąnie komunikatu z działaniem diod całego ukąłdu poniewaz mój ukałd bedzie wyświetlał racę transformatora zalezna od czestotliwosci i napiecia i chce zrobic aby wyskakiwał komunikat dla napięcia i dla częstotliwości i dodatkowo sygnalizacje cały czas na front panelu
Załączniki
2.vi
(17.75 KiB) Pobrany 37 razy

Jamaj
Posty: 19
Rejestracja: 24 lis 2016 17:46
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: komunikaty w labview

Post autor: Jamaj » 26 lis 2016 11:05

dziękuje za pomoc problem rozwiązany

ODPOWIEDZ