Wymiana danych Raspberry Pi 2 <=> LabView

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
IceMAN92q
Posty: 2
Rejestracja: 03 lis 2016 22:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wymiana danych Raspberry Pi 2 <=> LabView

Post autor: IceMAN92q » 03 lis 2016 23:07

Witam,
Chciałbym napisać program, który wykonuje na bieżąco wizualizacje danych mierzonych przez Raspberry Pi2. Może zacznę, że na dany moment łączę się z Malinka poprzez program Putty i interesujące mnie dane wyświetlam na bieżąco w konsoli na komputerze. Chciałbym jednak stworzyć jakiś interfejs w programie LabView. Nie wiem, czy jest możliwe bezpośrednie połączenie Raspberry Pi2 (poprzez wifi). Może ktoś z was ma jakiś pomysł. Liczę na waszą pomoc :)

Pozdrawiam
Patryk

Awatar użytkownika
micard
Posty: 124
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Wymiana danych Raspberry Pi 2 <=> LabView

Post autor: micard » 04 lis 2016 00:09

Wyjść jest wiele: interaktywna sesja SSH lub telnet, streamowanie danych z RPi po UDP i nasłuchiwanie w LV, lub powazniej - użyć protokołu IoT ( np. MQTT https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-32539). Z drugiej strony Rpi może na bieżąco aktualizować stronę HTTP z danymi, które LV odczyta.

IceMAN92q
Posty: 2
Rejestracja: 03 lis 2016 22:45
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Re: Wymiana danych Raspberry Pi 2 <=> LabView

Post autor: IceMAN92q » 08 lis 2016 18:27

Dziękuję za odpowiedz i przyznam że znalazłem w Exemple gotowy program do odczytu danych po UDP Multicast. Na Raspebbry Pi napisałem program który wysyła dane i muszę przyznać działa to zaskakująco dobrze. Problem pojawia się gdy chce wysłać więcej danych, na przykład x1, x2, x3. W Pythonie zrzucam wszystkie zmienne do jednej z odstępem spacji i wysyłam. LabView czyta tylko 1 zmienna i resztę gubi, albo inaczej, ja nie wiem jak rozkodować ta jedna zmienna na znowu trzy aby wyrysowywać trzy bądź więcej wykresów. Nie chce powielać kodu wysyłając coś na rożnych portach bo to chyba nie o to chodzi... :/ Podejrzewam że blok zaznaczony na czerwono jest odpowiedzialny za rozkodowanie ciągu znaków. Nie wiedzę jednak możliwości aby zwracał większa ilość zmiennych.
123123.jpg
Pozdrawiam
Patryk

Awatar użytkownika
micard
Posty: 124
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: Wymiana danych Raspberry Pi 2 <=> LabView

Post autor: micard » 09 lis 2016 00:05

Ja do komunikacji RPi / LabVIEW stosuję protokół MQTT, gdzie stawiam serwer mosquitto na Rpi, lub zewnętrzym komputerze
LV:
https://decibel.ni.com/content/docs/DOC-32539
Python:
https://eclipse.org/paho/clients/python/

Server/Broker:
https://mosquitto.org/

ODPOWIEDZ