Zakres pomiarowy woltomierza DC

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: Imaginatyk » 14 paź 2016 15:41

Cześć wszystkim, jestem nowym użytkownikiem na tym forum i zaczynam swoją przygodę z programem LabView. Proszę o wyrozumiałość jeśli napiszę coś nie na temat.
Tworzę w programie wirtualny woltomierz DC i utknąłem na jednym elemencie. Mianowicie nie mam pomysłu jak stworzyć zakresy pomiarowe. Chodzi mi o to, aby wyglądało to tak jak tradycyjny woltomierz, gdzie mam przyciski i każdy przycisk odpowiada za zakres, powiedzmy pierwszy to zakres od 0 do 1V, następny do 5V a następny do 10V. Jeżeli ustawie wartość napięcia 6V to muszę wybrać zakres 3. Chciałbym, żeby przy złym wyborze zakresu pojawiał się komunikat błędu o doborze złego zakresu.

Wiem jak dodać swoje przyciski, jednak nie potrafię ich połączyć z zakresami odpowiednimi, próbowałem struktury Case, lecz bez efektu. Proszę o wskazówki i pomoc.
Z góry dziękuje :)

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: skoziate » 14 paź 2016 16:02

Na przykład tak.
Załączniki
Zakres woltomierza.vi
(11.54 KiB) Pobrany 48 razy
Pozdrawiam,
Sebastian

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: Imaginatyk » 14 paź 2016 16:09

skoziate pisze:Na przykład tak.
Mam problem z otworzeniem tego pliku, chyba został zapisany w wersji 15 a ja posiadam 13. Czy się mylę?

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: skoziate » 17 paź 2016 09:36

Proszę. Dodam jeszcze, że ewentualnie sam musisz zadbać o sprawdzanie, czy wybrany został tylko jeden zakres. Jeśli nie wiesz jak to daj znać.
Załączniki
Zakres woltomierza.vi
(9.08 KiB) Pobrany 48 razy
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016 09:37 przez skoziate, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Sebastian

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: Imaginatyk » 17 paź 2016 21:15

Dziękuje bardzo za pomoc :) Aczkolwiek prosiłbym również Cie własnie o tą obsluge tylko jednego przycisku. Domyślam się, że to trzeba pokombinować z strukturą Event, lecz niestety tylko wiem ze ona istnieje :/
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016 21:24 przez Imaginatyk, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: skoziate » 18 paź 2016 09:48

Proszę.
Załączniki
Zakres.zip
(21.5 KiB) Pobrany 45 razy
Pozdrawiam,
Sebastian

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: Imaginatyk » 18 paź 2016 10:45

A mógłbys jeszcze zapisac do tej 13 wersji LabView?

Awatar użytkownika
skoziate
NI Man
Posty: 243
Rejestracja: 06 mar 2007 00:00
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: skoziate » 18 paź 2016 11:27

Wybacz, zapomniałem.
Załączniki
Zakres 2013.zip
(14.68 KiB) Pobrany 52 razy
Pozdrawiam,
Sebastian

Imaginatyk
Posty: 14
Rejestracja: 14 paź 2016 15:32
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Re: Zakres pomiarowy woltomierza DC

Post autor: Imaginatyk » 18 paź 2016 11:52

Dziękuje Ci bardzo, wiele mi pomogłeś.

ODPOWIEDZ