Interaktywny Front Panel

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
spalinowy
Posty: 80
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Interaktywny Front Panel

Post autor: spalinowy » 12 paź 2016 18:56

Witam,

naszła mnie chęć zrobienia panelu sterowania aplikacji z subpanelami. Czyli po kliknięciu w jakiś obszar pojawia się nowe okno, w którym zmieniam nastawy, po czym je zamykam a aplikacja w oknie głównym działa nadal, ale z nowymi ustawieniami. Rzecz w tym, że nie wiem jak się do tego zabrać.
Może mi ktoś podpowiedzieć jak ugryźć taki temat?

Wojaran
Posty: 6
Rejestracja: 15 kwie 2014 20:02
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Sucha Beskidzka

Re: Interaktywny Front Panel

Post autor: Wojaran » 12 paź 2016 20:28

To wystarczy w głównym VI dodać SubVI z implementacją twoich wymagań, pętlę While + Event Ci wystarczą, żadne subpanele, subpanele wykorzystujesz wtedy kiedy nie chcesz wyskakujących okienek, tylko chcesz mieć wszyskto na jednym FPu

spalinowy
Posty: 80
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Interaktywny Front Panel

Post autor: spalinowy » 12 paź 2016 21:22

Czyli chyba źle to opisałem. Bo w tej chwili dążę do minimalizmu na FPu. A skakanie po zakładkach Taba mnie irytuje i nawet ze skrótami nie jest to poręczne.
Ale nadal nie w pełni rozumiem ogólną strukturę. Wiem jak sterować zdarzeniem, ale nie bardzo wiem jak zrobić, aby pokazało się kolejne okno no i komunikacja danych jak ma wyglądać (czy zmienne lokalne wystarczą). Umiem jedynie zrobić poprzez Property Node pojawianie się pojedynczych elementów, ale jak to w przypadku całego okna trzeba zrobić?

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Interaktywny Front Panel

Post autor: pawhan11 » 12 paź 2016 22:30

Subpanel pozwala na wyświetlenie innego panelu, najczęściej panele które chcesz wyświetlić działają niezależnie od okna głównego
Jeżeli sublanel ma ustawić coś w innym obszarze aplikacji musisz to jakoś przekazać za pomoca zmiennych globalnych, kolejek, referencji, user eventow lub czegoś innego.
CLS - Certified LabVIEW Student

PiDi
Posty: 601
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Interaktywny Front Panel

Post autor: PiDi » 13 paź 2016 23:20

Jako mała inspiracja - załącznik. Podkreślam słowo "inspiracja", bo tak naprawdę problem można rozwiązać na wiele sposobów, w zależności od Twoich potrzeb.
Jedna tylko rzecz warta podkreślenia - sugeruję w komunikacji między panelami wykorzystać sposób podobny jak w tym przykładzie, czyli jeden kanał komunikacyjny do "subpanelu" oraz jeden kanał komunikacyjny z "subpanelu". Do tego świetnie nadają się user eventy. Jeśli chcesz dodać jakiś komunikat w jedną czy drugą stronę, dodajesz go po prostu do odpowiedniego eventu. Kolejna rzecz to dodanie następnego takiego "subpanelu"- rozsądnym rozwiązaniem jest oczywiście zdefiniowanie dla niego oddzielnej pary user eventów z i do (czyli na każdy panel wypadają po dwa bloczki Create User Event).
Załączniki
MultiPanel.zip
(62.59 KiB) Pobrany 64 razy
ObrazekObrazekObrazek

spalinowy
Posty: 80
Rejestracja: 03 lut 2012 15:09
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Interaktywny Front Panel

Post autor: spalinowy » 18 paź 2016 19:52

Bardzo przyda mi się ten kod. Jedyne, co jak do tej pory znalazłem to to:
http://labviewartisan.blogspot.com/2014 ... ow-to.html

ODPOWIEDZ