Wybór pomiędzy dwoma sub-vi; malejący wykres - informacja

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
matiasss
Posty: 16
Rejestracja: 28 sty 2016 17:10
Wersja środowiska: LabVIEW 2014

Wybór pomiędzy dwoma sub-vi; malejący wykres - informacja

Post autor: matiasss » 05 cze 2016 12:56

Witam,

Program, który staram się zrobić analizuje dane pogodowe: wyświetlanie danych z czujników temperatury, ciśnienia oraz wilgotności. Mam dwa problemy, z którymi nie mogę sobię poradzić, mianowicie:

1) Mam tablicę, w której pierwszą kolumną jest czas. Zrobiłem filtrowanie po czasie, aby była możliwość wyświetlenia pomiarów z czujników w określonym przedziale czasu. Teraz podaję datę "Od" "do" i wyniki są wyświetlane na wykresach. Chciałbym, aby była możliwość wybierania pomiędzy bloczkiem "do" a aktualną godziną, czyli wyświetlanie najbardziej aktualnej wartości w tablicy. Niestety nie wiem jak mogę dać użytkownikowi możliwość wyboru pomiędzy dwoma tymi dwoma bloczkami. Na załączonym obrazku widać podłączony "na sztywno" vi z aktualną godziną. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to można zrobić?

2) Czujniki dostarczają do labview co parę sekund informację o aktualnych wynikach i są one wyświetlane na wykresach. Czy jest możliwość, aby dodać jakąś informację, gdy np wartości na wykresie spadają? Dokładnie chodzi mi o ciśnienie:
spadające ciśnienie może zwiastować burze, dlatego chciałbym dodać jakiś komunikat (lub zapalającą się diodę) w przypadku, gdy wartości na wykresie maleją. Ma ktoś jakiś pomysł?
Załączniki
wybór między dwoma sub-vi.png
wybór między dwoma sub-vi.png (5.14 KiB) Przejrzano 1522 razy

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Wybór pomiędzy dwoma sub-vi; malejący wykres - informacja

Post autor: aaddaas » 05 cze 2016 15:47

Ad 1: jest bloczek select (ewentualnie case structure), uzyj go i podlacz mu sterowanie przy pomocy jakiegos przycisku.
Ad 2: nie wiem jak wyglada Twoja akwizycja danych, ale raczej na pewno jest w jakiejs petli. Petle maja cos co sie nazywa shift register, w ktorym mozesz przechowywac wartosci z poprzednich obiegow petli, a te mozna ze soba porownywac. Jesli zas masz je zapisywane w tablicy, to wystarczy Ci bloczek index array
Obrazek

Awatar użytkownika
micard
Posty: 134
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Wybór pomiędzy dwoma sub-vi; malejący wykres - informacja

Post autor: micard » 06 cze 2016 09:23

Proponuję inne rozwiązanie - wydaje mi się bardziej eleganckie.
Jako jedną z pierwszych akcji w tym vi wpisz do pola "do" aktualną godzinę za pomocą właściwości "value" w property node kontrolki "do".
W ten sposób po uruchomieniu tego vi użytkownik będzie miał wpisaną domyślnie aktualną datę/godzinę. Jeśli zakładasz, że użytkownik może mieć ochotę zmienić to pole, a następnie chcieć wrócić do ustawienia domyslnego (aktualny czas) dodaj przycisk obok tej kontrolki, który znów wpisze domyślną wartość.

ODPOWIEDZ