One button message

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
michau86
Posty: 3
Rejestracja: 29 mar 2016 14:50
Wersja środowiska: LabVIEW 2010

One button message

Post autor: michau86 » 30 kwie 2016 13:19

Witam
Chciałbym dodać do projektu wyliczania silni warunek, jeżeli podana liczba jest mniejsza niż 0 to wyskoczy mi okienko z informacja żeby podać liczbę z zakresu >=0. Pomożecie?
Załączniki
silnia.vi
(6.03 KiB) Pobrany 50 razy

TMa
Posty: 198
Rejestracja: 07 sty 2010 12:56
Wersja środowiska: LabVIEW 2017
Been thanked: 3 times

Re: One button message

Post autor: TMa » 30 kwie 2016 15:09

A bardzo proszę. Przy okazji dowidziałem się że 'multiply array elements' zwraca 1 przy pustej tablicy :-) Zgodnie zresztą z helpem (" If numeric array is an empty array, the function returns a value of 1").

Implementacje tego warunku pozostawiam tobie...
Załączniki
factorial.png
factorial.png (26.2 KiB) Przejrzano 1136 razy
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2016 15:13 przez TMa, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
micard
Posty: 128
Rejestracja: 30 wrz 2011 11:28
Wersja środowiska: LabVIEW 2016
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times
Kontakt:

Re: One button message

Post autor: micard » 01 maja 2016 16:28

Czy to vi jest głównym programem i zawsze będzie pełniło tylko taką funkcję? Jeśli tak - to proponuję dodać ograniczenie zakresu na _Numeric control_ i jest po sprawie. Jeśli natomiast to vi jest częścią większego programu, to zalecałbym klasyczny schemat z klastrami błędów na wejściu i wyjściu. Jeśli użytkownik poda wartość mniejszą niż 0 na wyjściu vi powinien pojawić się błąd. Rolą programu nadrzędnego jest ten błąd prawidłowo zinterpretować i ew. wyświetlić komunikat.

Jako ciekawostkę polecam ten artykuł, który proponuje interpretację silni dla liczb rzeczywistych, ujemnych oraz zespolonych - po jej implementacji nie będzie potrzeby wyświetlania błędu :)

ODPOWIEDZ