Przeźroczysty meter

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
elektryczny_mariusz
Posty: 13
Rejestracja: 13 lip 2015 21:55
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Przeźroczysty meter

Post autor: elektryczny_mariusz » 18 gru 2015 17:21

Czy dałoby się zrobić tak, żeby tło indicatora meter było całkiem przeźroczyste? Jak ustawiłem jak na rysunku, to po prostu nie działa
Załączniki
meter.png
meter.png (9.8 KiB) Przejrzano 1441 razy

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Przeźroczysty meter

Post autor: aaddaas » 18 gru 2015 17:39

menu view->tools pallete -> set tools zmien kolor na transparent. No chyba, że potrzebujesz to zrobić programowo...?
Obrazek

PiDi
Posty: 604
Rejestracja: 31 gru 2010 01:36
Wersja środowiska: LabVIEW 2015
Lokalizacja: Katowice
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Przeźroczysty meter

Post autor: PiDi » 18 gru 2015 20:18

Wygląda na to, że ta kontrolka ma jeszcze ramkę (Frame), która jest nieedytowalna na FP*. Łap wersję z przeźroczystą ramką:
TransparentMeter.ctl
(4.9 KiB) Pobrany 87 razy
Jak takie coś zrobić samemu:
1. Zrzuć kontrolkę na Front Panel.
2. Prawy klik na niej -> Advanced -> Customize...
3. Kliknij na ikonę "klucza" na pasku, żeby zmieniła się na "pęsetę":
changemode.png
changemode.png (12.72 KiB) Przejrzano 1428 razy
4. Teraz możesz edytować poszczególne komponenty składające kontrolkę. Niektóre można skasować, inne np. pokolorować i zmienić kształty. Polecam pobawienie się i oglądanie efektów.
5. Żeby sobie ułatwić, wybierz menu Window -> Show Parts Window. W wyświetlonym okienku można łatwo się przeklikać przez wszystkie komponenty. W ten sposób zauważysz, że to, co kolorujesz przez twój Property Node to Housing, a poza nim jest jeszcze ten nieszczęsny Frame. Ja go po prostu pokolorowałem na przeźroczysty (hmm, można coś pokolorować na "przeźroczysty"? :P)

Jeszcze jeden tip: przytrzymaj shift i kliknij prawym przyciskiem myszy na FP/BD, żeby wywołać kontekstowo Tools Pallete. Przydaje się, żeby szybko przełączać się między narzędziami przy edytowaniu GUI.


Ed.
* Ok, ta ramka jednak jest do pokolorowania bezpośrednio na FP, trzeba tylko "malować" odpowiednio blisko krawędzi kontrolki.
ObrazekObrazekObrazek

ODPOWIEDZ