Ilość danych na wykresie DAQ.

Sprawy związane z interfejsem użytkownika - kontrolki, wskaźniki, wyświetlacze, wykresy oraz inne zagadnienia tego typu...
pitrekpro
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2015 16:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: pitrekpro » 09 lis 2015 17:38

Witam, otóż mój problem jest następujący:
Z czujnika sił i momentów zczytuję wartości i tworząc waveform chart otrzymuję wykres. Chciałbym aby dane otrzymywane na wykresie pozostawały na nim trochę dłużej. Zwiększenie w ustawieniach wykresu skalę na osi czasu powoduję tylko wydłużenie wykresu, wykres tworzony jest dalej w takim samym przedziale zależnym od liczby próbek które pobieram, pozostała część wykresu jest pusta, dane nadpisywane są nowymi. Typ zbierania danych to continuous. Ktoś ma jakiś pomysł?

pawhan11
Posty: 54
Rejestracja: 21 wrz 2011 16:25
Wersja środowiska: LabVIEW 2012

Re: Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: pawhan11 » 09 lis 2015 18:13

PPM na graf i Chart History Length
Lepiej zrób sobie grafa w pętli z buforem do którego będą ładowane dane.
CLS - Certified LabVIEW Student

pitrekpro
Posty: 2
Rejestracja: 09 lis 2015 16:54
Wersja środowiska: LabVIEW 2013

Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: pitrekpro » 09 lis 2015 18:22

Chart history lenght nic nie daje. Mógłbyś przybliżyć temat zrobienia tej pętli z buforem?

Awatar użytkownika
aaddaas
Posty: 182
Rejestracja: 26 cze 2013 20:42
Wersja środowiska: LabVIEW 2015

Re: Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: aaddaas » 09 lis 2015 19:06

Innymi słowy zapamiętuj dane w shift registrze, poprzez dodawanie kolejnych wektorów pomiarów do poprzednich. Oczywiście w zależności od ilości próbek pobieranych trzeba się mieć na baczności by nie zapchać pamięci;)
Obrazek

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 109
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Re: Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: dajpanspokój » 12 lis 2015 00:00

Chodzi o to, żeby nie używać charta, tylko graf ze z góry okreslona maksymalna liczba pomiarów.
Chart zapisuje historyczne dane na wykresie. Ponieważ LabVIEW musi stworzyć kopie dla wszystkich wyświetlanych danych na front panelu, pamięć wykorzystywana przez ten wykres będzie stale rosnąć. LabVIEW wykorzystuje pełne obszary pamięci do zapisania tablicy, jeżeli nowy element dodany na końcu tablicy nie mieści się w danym obszarze, alokowany jest nowy obszar i cała tablica jest tam kopiowana, a stary jest zwalniany. Jeżeli coraz większe tablice są nieustannie kopiowane i przenoszone, po pewnym czasie system zaczyna dramatycznie zwalniać i zajmować coraz wiecej pamięci.

Należy zawsze inicjalizować tablicę i zastępować stare elementy nowymi. Czyli zamiast używać build table-> inicjalizacja a potem replace element. I graf zamiast chart.

Jeżeli chcesz na osi x wyswietlac czas, to poniżej musisz zainicjować taką samą tablicę, tylko z czasami.
graf.png
Tutaj nie powinno w ogóle być tej ostatniej linii, która podmienia zakres wykresu, ale nie wiem czemu LabVIEW mi wyświetla ten wykres nie tak jak bym chciał...

Awatar użytkownika
dajpanspokój
Posty: 109
Rejestracja: 05 lis 2015 08:15
Wersja środowiska: LabVIEW 2014
Has thanked: 2 times

Re: Ilość danych na wykresie DAQ.

Post autor: dajpanspokój » 12 lis 2015 15:48

Jeżeli myślisz o tym projekcie naprawde poważnie to polecam zbierać dane w osobnej pętli a w osobnej wyświetlać, wtedy dane będą pobierane ze stałą/maksymalną prędkością nie opóźnioną przez grafy.

ODPOWIEDZ